Saksamaa viib läbi uue Müncheni olümpia veresauna juurdluse

Copy
1972. aasta olümpiamängude terrorirünnaku ohvrid Fürstenfeldbruckis 5. september 2022.
1972. aasta olümpiamängude terrorirünnaku ohvrid Fürstenfeldbruckis 5. september 2022. Foto: THOMAS KIENZLE/AFP/Scanpix

Saksamaa teatas reedel rahvusvahelise komisjoni moodustamisest, mis hakkab uurima 1972. aasta Müncheni olümpiamängudel julgeoleku tagamisel tehtud vigu, mille tõttu said palestiina terroristid tappa 11 Iisraeli sportlast.

Sõltumatu juurdlus on osa eelmisel aastal ohvrite lähedastega saavutatud kokkuleppest.

Siseminister Nancy Faeseri sõnul on häbiväärt, et mitmed «piinavad küsimused» on tänini vastuseta.

«Sündmustest arusaamine ja nende ümberhindamine, läbipaistvus ja vastutuse võtmine on olnud puudu liiga palju aastaid,» ütles ta.

Berliin on sellest väga hästi teadlik, kinnitas Faeser ja rõhutas, et Saksa valitsus toetab ohvrite perekonnaliikmeid ja viib lõpuks ometi läbi toimunu põhjaliku ümberhindamise.

Saksa president Frank-Walter Steinmeier palus eelmisel aastal Müncheni olümpiamängude veresauna ohvrite omastelt andestust ja tunnistas vigu, mis lõppesid 11 iisraellase surmaga.

5. septembril 1972 tungis kaheksa Palestiina terrorirühmituse Must September liiget Iisraeli sportlaste korterisse olümpiakülas, kaks inimest lasti maha ja üheksa võeti pantvangi. Rühmitus nõudis 232 palestiina vangi vabastamist.

Lääne-Saksa politsei päästeoperatsioon kukkus läbi ning kõik pantvangid koos viie pantvangivõtja ja ühe politseinikuga hukkusid.

Juhtunust hoolimata teatas Rahvusvaheline Olümpiakomitee 6. septembri hommikul, et mängud jätkuvad.

Steinmeier võttis kogu episoodi kokku kolmekordse veana: vead OM-turvameetmete ettevalmistamisel, 5. ja 6. septembri sündmused ja «kolmas viga, mis algas päev pärast tapmisi: vaikimine, salgamine ja unustamine».

Müncheni olümpiamängud pidid näitama uut Saksamaad 27 aastat pärast holokausti, aga selle asemel tõi veresaun kaasa tõsised vastuolud Iisraeliga.

Kuna hukkunud iisraellaste perekonnad ähvardasid eelmisel aastal veretöö 50. aastapäeva tseremooniat boikoteerida, pakkus Berliin, et maksab 28 miljonit eurot valuraha ja moodustab uurimiskomisjoni.

Ankie Spitzer, kelle abikaasa Andre Spitzer pantvangivõtmise käigus surma sai, ütles nüüd siseministeeriumi avalduses, et perekondadel on väga hea meel, et nende taotlus arhiivid avada ja ajaloolaste komisjon moodustada rahuldatakse.

Kaheksaliikmelise komisjoni uurimistulemus avalikustatakse. Meeskond tuleb esimest korda kokku rünnaku 51. aastapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles