Saksamaa: Tuneesia demokraatial ei tohi lasta kaotsi minna

Copy
Tuneesia islamistliku liikumise Ennahdha teatel võtsid võimud kinni nende ridadesse kuuluva endise spiikri Rached Ghannouchi, kes on autoritaarse presidendi Kais Saiedi üks teravamaid kriitikuid. Foto on tehtud esmaspäeval, 17. aprillil.
Tuneesia islamistliku liikumise Ennahdha teatel võtsid võimud kinni nende ridadesse kuuluva endise spiikri Rached Ghannouchi, kes on autoritaarse presidendi Kais Saiedi üks teravamaid kriitikuid. Foto on tehtud esmaspäeval, 17. aprillil. Foto: Yassine Mahjoub / SIPA / Scanpix

Saksa välisminister Annalena Baerbock hoiatas reedel seoses sel nädalal vahistatud opositsiooniliidri Rached Ghannouchi juhtumiga, et Tuneesial ei tohi lasta eemalduda demokraatia aluspõhimõtetest.

Baerbock ütles ajakirjanikele, et Berliin suhtub Ghannouchi kinnivõtmisesse «suurima murega» ning hoiatas, et demokraatlikel saavutustel Tuneesias alates 2011. aastast «ei tohi lasta kaotsi minna».

Endine Tuneesia parlamendi spiiker, 81-aastane Ghannouchi peeti kinni esmaspäeval. Ta oli hoiatanud, et eri seisukohtade nagu vasakpoolsuse ja poliitilise islami väljajuurimine poliitikas võib viia kodusõjani.

Tuneesia suurim opositsiooniblokk Rahvuslik Päästerinne (FSN), mille liige on ka Ghannouchi islamijuurtega erakond Ennahdha, ütles, et Ghannouchi peeti kinni kahtlustatuna vandenõus riigi julgeoleku vastu.

Tuneesia on suurtes võlgades ning vaevleb kiire inflatsiooni ja suure tööpuuduse käes, mistõttu on inimesed hakanud Euroopasse põgenema.

Võimud on veebruari algusest saadik kinni pidanud üle 20 poliitilise vastase.

Ennahdhal oli parlamendis enim kohti, enne kui president Kais Saied selle 2021. aasta juulis laiali saatis ja võimu haaras.

Saied väidab, et vahistatud on terroristid ning et nad sepitsevad plaane riigi julgeoleku vastu.

Vastased näevad tema sammudes riigipööret ja naasmist autokraatliku valitsemise juurde, millest kümne aasta eest araabia kevade ainsa eduka ülestõusuga vabaneti.

Tuneesia on pidanud juba mitu kuud Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) läbirääkimisi kahe miljardi dollari suuruse laenu üle, kuid arutelu näib olevat rappa jooksnud.

Baerbock möönis, et Tuneesia seisab silmitsi raske majandus- ja ühiskondliku olukorraga, kuid Euroopa Liit ei taha tuneeslasi üksi selle küüsi jätta.

Siiski tuleb Tuneesia valitsusel anda oma panus, et kõnelusi IMF-iga saadaks edu, rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles