KOHALIK VAADE Ungari kehtestab toiduainetele kohustuslikud allahindlused (1)

Viktória Serdült
, ajakirjanik, Budapest
Copy
Ostleja Budapesti supermarketis.

 
Ostleja Budapesti supermarketis.  Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Turistid, kes külastavad kohalikku toidupoodi Budapesti kesklinnas Deák Ferenci väljaku lähedal, võivad leida eest üllatuse. Siin-seal on näha tühje riiuleid muidu rikkaliku kaubavaliku keskel. Toiduaineid nagu päevalilleõli, kanarind ja väherasvane piim on mõnikord raske leida, ja isegi kui see õnnestub, valitsevad piirangud, kui palju neid võib korraga osta.

Reegleid jõustatakse rangelt. Ma olen näinud, kuidas inimesi saadetakse kassast tagasi, kui nad on tulnud maksma rohkem kui kolme liitri piima või restitäie munadega.

See ei tähenda muidugi, et poodides ei ole üldse piima või õli, aga hinnalaega toote ja tavatoote vahel võib olla üle kahekordne hinnaerinevus. Pole ime, et tavalised inimesed otsivad välja odavama variandi. Edasimüüjad aga üritavad teha kõik, et end majanduslikest kahjudest päästa.

Säärased tühjad riiulid on veebruaris kehtestatud hinnalae tagajärg. Ungari valitsuse ebahariliku sammuga sooviti kaitsta majapidamisi elukalliduse tõusu eest ja kavakohaselt jääb see jõusse 30. juunini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles