Minister: Ukraina võidab tehnoloogiate sõja Venemaa vastu

Copy
Ukraina sõjaväelane drooniga. Foto on illustratiivne.
Ukraina sõjaväelane drooniga. Foto on illustratiivne. Foto: Genya Savilov / AFP / Scanpix

Ukrainal on motivatsioon ja võimekused võita tehnoloogiate sõda Venemaa vastu, ütles Ukraina digitaalse ülemineku minister Mõhhailo Fedorov eile uudisteagentuurile Associated Press (AP) antud intervjuus.

Ajal, mil Ukraina ja Vene väed peavad tavarelvastusega lahinguid, on Euroopa esimene suurem internetiajastu sõda vallandanud ka tehnoloogiate sõja, kus mõlemad pooled püüavad saavutada edu droonide ja satelliitsidega.

Fedorov ütles, et mehitamata lennumasinad, elektrooniline sõjapidamine, satelliitside ja teised tehnoloogiad on oluline osa sõjast Venemaaga, mis algas rohkem kui aasta tagasi.

«Tehnoloogiad võimaldavad traditsioonilisel ja kaasaegsel suurtükiväel olla täpsemad ning nad aitavad säästa meie sõdurite elusid,» ütles ta.

Ta möönis, et ka Venemaa on teadlik tehnoloogia tähtsusest lahinguväljal ning arendab ja parendab aktiivselt oma võimekusi.

«Iga päev on lahinguväljal uusi mehitamata lennumasinaid, nii meie poolel kui ka Venemaa poolel,» ütles Fedorov. «Me näeme, millised on nende droonid. Me saame neid kätte, lammutame ja uurime neid.»

Fedorovi sõnul plaanib Ukraina valitsus investeeringuid uutesse tehnoloogiaprojektidesse, et julgustada edasist konkurentsi ja innovatsiooni.

«Selles tehnoloogiasõjas me kindlasti võidame,» ütles minister.

«Isegi kui alla 50-60 protsendi toetatud projektidest annavad mingi tulemuse, võib see osutuda lahinguväljal otsustavaks,» rõhutas Fedorov.

Minister märkis, et on võimatu kujutada ette tõhusaid operatsioone lahinguväljal ilma kaasaegsete tehnoloogiateta.

Fedorovi sõnul on Ukraina droonisõja edukust näha ka Venemaa tegevuses, soomustehnikat on hakatud viima rindejoonest kaugemale.

«Aset on leidnud mõned konkreetsed sündmused, mis on olukorda muutnud,» ütles minister, kuid ei soostunud üksikasjadesse laskuda.

Kommenteerides lahingut Bahmuti pärast, mis on olnud sõja pikim, ütles Fedorov, et «tehnoloogiate kasutamine on sellistes olukordades hindamatu».

«Kui on piiratud suurtükiressursid, relvad, laskemoon ja ründedroonid, tuleb olla nii täpne kui võimalik,» lausus ta. Täpsust on võimalik saavutada eriti droonide abil.

Kuna rindejoon on tuhandeid kilomeetreid pikk, on traditsioonilise sõjapidamise raskerelvad ja soomusmasinad endiselt tähtsad, lisas Fedorov.

Tehnoloogia saab aidata potentsiaalsete sihtmärkide asukohta kindlaks teha, kuid relvajõud ei saa neid kõiki rünnata, kuna puudub vajalik kogus haubitsaid ja laskemoona, ütles ta.

Partnerriikide lubatud abi kohalejõudmine on endiselt kriitilise tähtsusega, ütles Fedorov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles