Hiina suursaadiku sõnul puudub endistel NSV Liidu riikidel rahvusvaheline staatus (12)

Postimees
Copy
Hiina suursaadiku Prantsusmaal Lu Shaye avalduse tõttu tuleb tema kolleegidel Balti riikide ministritele aru anda
Hiina suursaadiku Prantsusmaal Lu Shaye avalduse tõttu tuleb tema kolleegidel Balti riikide ministritele aru anda Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Hiina suursaadik Prantsusmaal Lu Shaye seadis Prantsuse telekanalis LCI avaldatud intervjuus endiste Nõukogude Liidu vabariikide suveräänsuse kahtluse alla.

Vastates teleajakirjanik Darius Rochebini küsimusele, kas Krimm on Ukraina osa, vastas Lu Shaye, et kõik oleneb sellest, kuidas probleemi vaadata. «Esiteks... Alguses kuulus Krimm Venemaale, kas ei olnud nii? Ja siis Hruštšov andis nõukogude ajal Krimmi Ukrainale,» ütles Shaye.

Saatejuht sekkus seejärel ning ütles, et rahvusvahelise õiguse järgi on Krimm Ukraina osa ning kuigi seda fakti võib kahtluse alla seada, on Krimm siiski Ukraina osa.

Shaye vastas: «Rahvusvahelises õiguses ei ole endistel Nõukogude Liidu riikidel isegi staatust... kuidas ma seda nüüd ütlen... tegelikku staatust rahvusvahelises õiguses, sest puudub rahvusvaheline leping nende suveräänsuse materialiseerimiseks.»

Shaye seab oma vastusega kahtluse alla kõigi endiste Nõukogude Liidu liikmesriikide ehk seega ka Eesti ning teiste Balti riikide suveräänsuse. «Ta eitab selliste riikide nagu Ukraina, Leedu, Eesti, Kasahstan jne olemasolu,» kirjutas Pariisis asuva mõttekoja Strateegiliste Uuringute Sihtasutuse (Fondation pour la Recherche Stratégique) Korea- ja Taiwani programmi direktor Antoine Bondaz Twitteris.

Rochebin küsis seejärel, kas piiriküsimused, mis pärast NSV Liidu lagunemist tekkisid, pole tema arvates endiselt lahendatud.

«Jah, me ei tohi nüüd selles küsimuses uuesti kembelda. Kõige tähtsam on praegu vaherahu saavutamine,» vastas Shaye.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles