Tai opositsioon: maikuistel valimistel ollakse põlvkondliku valiku ees

Copy
Tai erakonna Liigume Edasi peaministrikandidaat Pita Limjaroenrat valimisüritusel Bangkokis. 22. aprill 2023.
Tai erakonna Liigume Edasi peaministrikandidaat Pita Limjaroenrat valimisüritusel Bangkokis. 22. aprill 2023. Foto: Narong Sangnak/EPA/Scanpix

Tai suuruselt teine opositsioonipartei nimetas järgmise kuu üldvalimisi põlvkondlikuks valikuks «tumeda oleviku ja helge tuleviku» vahel.

Tais peetakse 14. mail esimesed valimised alates kuningriiki 2020. aastal raputanud demokraatiameelsetest meeleavaldustest, kus nõuti ulatuslikke poliitilisi reforme.

Valimistest on kujunemas heitlus konservatiivse sõjaväe ja monarhistliku eliidi toetatud võimuparteide ning reformimeelsete opositsiooniühenduste vahel.

«Valimispäeval on valik tumeda oleviku ja helge tuleviku vahel,» ütles erakonna Liigume Edasi miljardärist kaasasutaja Thanathorn Juangroongruangkit toetajatele Bangkokis.

Erakonna juht, Harvardis hariduse saanud ärimees Pita Limjaroenrat ütles üritusele kogunenud umbes 2000 noorele valijale, et «üheskoos saame Taid muuta».

Hiljutiste arvamusküsitluste kohaselt on Liigume Edasi teisel kohal suurima opositsioonipartei Pheu Thai järel, mille peaministrikandidaatide seas on miljardärist ekspeaminister Thaksin Shinawatra 36-aastane tütar Paetongtarn Shinawatra.

Küsitluste järgi jääb 42-aastane Pita alla soosikust Paetongtarnile, kelle isa ja tädi Yingluck kukutati riigipööretega aastatel 2006 ja 2014.

Noored opositsionäärid on vastamisi 69-aastase ametisoleva peaministri Prayut Chan-O-Chaga, kes tuli võimule 2014. aastal, ja 77-aastase erukindral Prawit Wongsuwaniga võimuparteist Palang Pracharath.

Pita on välistanud koalitsiooni nii Palang Pracharathi kui Prayuti erakonnaga Ruam Thai Sang Chart. Samas on avaldanud ta valmidust sõlmida valitsuse moodustamiseks liit Pheu Thaiga.

Arvamusküsitlustest hoolimata annab 2017. aastal vastu võetud põhiseadus tugeva eelise sõjaväega seotud parteidele.

Kandidaat peab peaministriks saamiseks pälvima enamuse toetuse 500-liikmelises alamkojas, aga ka 250 sõjaväe määratud senaatori seas.

Liigume Edasi platvorm näeb ette samasooliste abielu seadustamist, kohustusliku sõjaväeteenistuse tühistamist, relvajõudude kõrvaldamist poliitikast, põhiseaduse ümberkirjutamist ja päevase miinimumpalga tõstmist 450 baati ehk 11,8 euroni.

Samuti on erakond nõudnud kuningapere kritiseerimist keelavate seaduste reformimist.

Tai 52 miljonist valimisõiguslikust kodanikust umbes 41 protsenti moodustavad milleeniumilapsed ja Z-generatsiooni noorukid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles