WP: USA luurelekke kohaselt on Afganistanist saanud taas terroripesa (4)

Copy
Talibid tähistamas USA vägede Afganistanist lahkumise aastapäeva.
Talibid tähistamas USA vägede Afganistanist lahkumise aastapäeva. Foto: WAKIL KOHSAR/AFP/Scanpix

USA andmeil on Afganistanist vähem kui kaks aastat pärast Ühendriikide vägede lahkumist saanud äärmusorganisatsiooni ISIS keskne koordineerimispunkt terroriaktide kavandamisel.

Suhtlusrakenduses Discord levinud infolekkele viidates kirjutab Washington Post, et Pentagoni salastatud dokumentide kohaselt on ISISe kavandatavad terrorirünnakud Euroopas ja Aasias ning USA-vastased «ambitsioonikad plaanid» kasvav julgeolekuoht.

USA lekkinud luuredokumendid paljastavad saatkondade, kirikute, kaubanduskeskuste ja jalgpalli maailmameistrivõistluste ründamise üksikasjalikud plaanid. Mullu detsembris olid Pentagoni töötajad teadlikud üheksast ISISe Afganistanis kavandatud rünnakust. Veebruariks tõusis see arv 15-ni.

Islamiriik on välja töötanud kulutõhusa välisoperatsioonide tegevusmalli, mis tugineb Afganistani välistele ressurssidele, sihtriikides tegutsejatele ja ulatuslikele abivõrgustikele, seisab ülisalajaseks märgitud hinnangus.

Afganistani leiud on üks osa keerulisest ja arenevast terroriohust, mida on kirjeldatud lekkinud dokumentides. Neid seostatakse infolekkega, milles kahtlustatakse 21-aastast Jack Teixeirat.

Teised selleteemalised dokumendid kirjeldavad ISISe järjekindlaid katseid kogu maailmast omandada oskusteavet keemiarelvade valmistamise ja droonide käitamise vallas.

Samuti paljastavad nad rühmituse toetajate plaani röövida Belgias või Prantsusmaal Iraagi diplomaate. Diplomaatide vabastamiseks nõuaks rühmitus 4000 oma vangistatud võitleja vabastamist.

USA presidendi Joe Bideni administratsioon pole dokumentide ehtsust kinnitanud.

Dokumendid toovad välja mitu ISISe kava üleilmsete sündmuste puhuks. Näiteks oli kaalumisel enesetaputerroristi saatmine mullusele jalgpalli MM-ile Kataris.

Rühmitus on käsitlenud ka mitmeid kättemaksurünnakuid reaktsioonina koraani põletavate paremäärmuslaste provokatsioonidele Rootsis ja Hollandis.

Dokumentide kohaselt on olnud kavas rünnata Rootsi ja Hollandi diplomaatilisi rajatisi Aserbaidžaanis, Tadžikistanis, Venemaal, Türgis ja teistes riikides. Ilmselt on rünnakud siiski lõpuks ellu viimata.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles