Prantsusmaa ja USA evakueerivad oma saatkonnad Sudaanis

Copy
Hartum 21. aprill 2023.
Hartum 21. aprill 2023. Foto: OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS/Scanpix

Prantsusmaa alustas oma kodanike ja diplomaatide evakueerimist Sudaanist, kus teist nädalat jätkuvad rivaalitsevate jõudude kokkupõrked, teatas välisministeerium pühapäeval.

Välisministeeriumi teatel abistatakse «kiirevakuatsioonioperatsiooni» käigus ka teiste Euroopa maade ja «liitlasriikide» kodanikke.

USA relvajõud evakueerisid samuti Sudaani pealinnast Hartumist oma saatkonna töötajad, teatas Ühendriikide president Joe Biden laupäeva õhtul.

«Täna korraldasid USA relvajõud minu korraldusel operatsiooni USA valitsusametnike äratoomiseks Hartumist,» teatas Biden avalduses.

Biden kutsus ühtlasi lõpetama «arutut lahingutegevust» Sudaani pealinnas, kus teist nädalat kestavad kokkupõrked armee ja paramilitaarse rühmituse vahel, ja ütles, et USA Hartumi saatkond «peatab ajutiselt oma tegevuse».

Biden nõudis avalduses «kohest ja tingimusteta relvarahu, humanitaarabi takistamatut juurdepääsu ja Sudaani rahva tahte austamist».

«Olen uhke meie saatkonna töötajate üle, kes täitsid vapralt ja professionaalselt oma kohuseid ning kehastasid Ameerika sõprust ja sidet Sudaani rahvaga,» lisas Biden.

USA välisminister Antony Blinken ütles, et andis korralduse saatkonna töötajate ja nende pereliikmete evakueerimiseks «tõsise ja kasvava julgeolekuohu tõttu» seoses kokkupõrgetega, milles on saanud juba surma sadu ja haavata tuhandeid inimesi.

«Meenutame mõlemale konflikti poolele nende kohustusi vastavalt rahvusvahelisele humanitaarseadusele, muu hulgas kohustusi, mis on seotud tsiviilisikute kaitsmisega,» ütles Blinken, korrates varasemaid üleskutseid pikendada ja laiendada Eid al-Fitri püha puhul välja kuulutatud relvarahu.

USA kindralleitnant Douglass Sims ütles ajakirjanikele, et evakuatsioonioperatsioonis osales üle saja Ameerika eriväelase ja kolm CH-47 Chinook helikopterit, mis lendasid Etioopia kaudu Sudaani Djiboutist.

USA välisministri abi John Bass ütles, et evakuatsiooniga toodi Sudaanist ära alla saja inimese, teiste seas mõned välisdiplomaadid, ning uut koordineeritud operatsiooni Ameerika kodanike evakueerimiseks Sudaanist lähipäevil ilmselt ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles