India politsei tabas ulatusliku inimjahi järel marurahvuslasest sikhi separatisti

Copy
Marurahvuslasest sikhi jutlustaja Amritpal Singh koos oma toetajatega Amritsaris Kuldtempli juures 3. märtsil.
Marurahvuslasest sikhi jutlustaja Amritpal Singh koos oma toetajatega Amritsaris Kuldtempli juures 3. märtsil. Foto: Billy Mallard / Stringer / Reuters / Scanpix

India politsei tabas enam kui kuu aega redus olnud marurahvuslasest sikhi separatistliku jutlustaja Amritpal Singhi, kelle tabamiseks korraldatud suurte jõududega ulatuslik inimjaht vallandas sikhide diasporaades Suurbritannias, Kanadas ja USA-s meeleavaldusi ja vandaalitsemist.

Politsei teatas, et Singh tabati India põhjaosas Pandžabi osariigis Mogas varahommikul kell 6.45 (Eesti aja järgi kell 4.15). Eelnevalt olid korrakaitsjad piiranud ümber küla, kuna luureandmete kohaselt viibis Singh ühes sealsetest gurdwara'dest ehk sikhi templitest.

Võimud kutsusid inimesi «säilitama rahu».

«Kui talle jõudis kohale, et tal pole võimalust põgenemiseks ning ta on ümber piiratud, võeti ta kinni,» ütles kõrge politseiametnik Sukhchain Singh Gill ajakirjanikele.

Tänaseks 30-aastane Singh on võtnud eeskuju Jarnail Singh Bhindranwalest, Khalistani liidrist, kes tapeti 1984. aastal India armee haarangus Amritsari Kuldtemplile, mis on tähtis sikhide pühakoda.

Ta kannab sarnast sinist turbanit ja teadete kohaselt külastas mullu Gruusiat, kus laskis end iluarstidel lõigata rohkem sarnasemaks oma iidoliga.

Singh ja tema toetajad, relvastatuna mõõkade, nugade ja tulirelvadega, ründasid veebruaris politseijaoskonda, kus hoiti kinni üht jutlustaja lähedast abilist, kes vahistati seoses rünnaku ja inimröövi katsega.

Võimud püüdsid seejärel Singhi tabada märtsi keskel, kuid tal õnnestus napilt pääseda ning teadete kohaselt põgeneda mootorrattal, olles eelnevalt vahetanud riided ühes gurdwara'dest.

Korrakaitsjad võtsid seejärel kinni üle saja tema järgija, kes viidi sadade kilomeetrite kaugusele vanglatesse. Ühtlasi keelustati rahvakogunemised, mis mõnel pool piirati kuni nelja inimese kokku tulemisega.

Pandžabis on olnud ärevad kuu aega, kuna inimjahist võtsid osa tuhanded korrakaitsjad ning võimud sulgesid interneti mitmeks päevaks osariigis, kus elab umbes 30 miljonit inimest.

Singh on viimastel kuudel esile tõusnud oma nõudmisega luua sikhide Khalistani riik ning äärmusliku sikhismi edendamisega rahvakoosolekuil.

Pandžabis on umbes 58 protsenti sikhe ja 39 protsenti hindusid. Läinud sajandi 80-ndail ja 90-ndail aastail oli Khalistani liikumine seal samuti aktiivne ning vägivald tõi kaasa tuhandete inimeste surma.

Nurjunud 1984. aasta reid Amritsaris, mis oli tuntud ka kui operatsioon Blue Star (sinine täht), viis mõned kuud hiljem India peaministri Indira Gandhi atentaadini naise sikhidest turvameeste käe läbi.

See omakorda vallandas ulatuslikud sikhide-vastased pogrommid New Delhis ja mujal, kus mitme päeva jooksul tapeti tuhandeid inimesi, sealhulgas lapsi. Vägivalla käigus lasti inimesi maha, peksti surnuks või põletati elusalt.

Kriitikud süüdistasid India toonast võimuerakonda Kongressiparteid sündmustele läbi sõrmede vaatamisega ning osa parteilasi peeti ka vastutavaks vägivallas otseselt osalemise eest.

Separatistlik liikumine kaotas seejärel toetajaskonda ning selle kõige häälekamad toetajad elavad tänapäeval Pandžabi diasporaades, seda vaatamata India valitsuse üleskutsetele välisriikide valitsustele neid kinni võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles