Moskva kritiseeris USAd seoses vene ajakirjanike viisakeeluga ÜROsse (1)

Copy
Vene välisminister Sergei Lavrov 20. aprillil Kuuba pealinnas Havannas pressikonverentsil
Vene välisminister Sergei Lavrov 20. aprillil Kuuba pealinnas Havannas pressikonverentsil Foto: VENEMAA VÄLISMINISTEERIUM / REUTERS / SCANPIX

Agressorriik Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles pühapäeval, et Moskva ei andesta Washingtonile, kuna too ei andnud vene ajakirjanikele, kes pidid teda saatma visiidil ÜRO peakorterisse, USA viisat.

«Me ei unusta, me ei andesta seda,» ütles Lavrov, kelle eesistuda on mitu ÜRO Julgeolekunõukogu koosolekut New Yorgis. Venemaa asus aprilli alguses ÜRO Julgeolekunõukogu eesistujamaa rolli, hoolimata agressioonisõjast Ukrainas, mis on Kiievi sõnul kõrvakiil.

Lavrov ütles, et mõistab hukka USA lolli ebaõnnestumise anda vene ajakirjanikele viisa. «Riik, mis nimetab end kõige tugevamaks, targemaks, vabamaks ja õiglasemaks, lõi põnnama,» ütles ta ajakirjanikele ja lisas, et see näitas nende sõnavabaduse pühalike kinnituste väärtust.

Alates sissetungist Ukrainasse on Moskva karmistanud tingimusi, mille alusel saavad ajakirjanikud viisa Venemaale.

Asevälisminister Sergei Rjabkov hoiatas täiendavate vastusammude eest. «Me leiame formaate, et sellele vastata, nii et ameeriklased mäletavad seda pikka aega, et selliseid asju ei tohi teha,» vahendasid riiklikud uudisteagentuurid Rjabkovi sõnu.

RIA Novosti viitas diplomaatilisele allikale, öeldes vahejuhtumi järel, et Ameerika ajakirjanikud hakkavad kogema kõiksuguseid ebamugavusi ja tüli.

Märtsis võtsid Vene julgeolekujõud kinni USA ajakirjaniku Evan Gershkovichi, süüdistades teda spioneerimises. Ajakirjanik, tema tööandja The Wall Street Journal ja USA ametnikud eitavad jõuliselt süüdistusi.

Gershkovich, kes on töötanud ka AFP-le, on esimene välisriigi ajakirjanik, kes on võetud Venemaal kinni spionaažisüüdistuste alusel pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

Diplomaatiline allikas, mida tsiteeris RIA Novosti, ütles, et viisade vahejuhtum tõestas Washingtoni kujuteldavat muret Gershkovichi pärast. «Muidu ei oleks nad kohelnud vene ajakirjanikke sedamoodi,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles