Läti politoloog: Levitsi rivaali toetades üritab koalitsioonipartner Kariņšile kohta kätte näidata

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Uurimiskeskuse Providus politoloog Iveta Kazoka.
Uurimiskeskuse Providus politoloog Iveta Kazoka. Foto: Eero Vabamägi

Riia lossi ees seisab pisut pleekinud Läti presidendi institutsiooni 100. aastapäevale pühendatud välinäitus.

Nädal tagasi, kui Postimees Riias käis, rippus jätkuvalt õhus küsimus, kas Levits vähemalt üritab 31. mail seimis peetaval hääletusel ka teist ametiaega püüda.

Kui mullusuvine uuring näitas, et Levits on kõigi aegade ebapopulaarseim president, avaldas tolle küsitluse korraldanud uurimiskeskuse SKDS juht Arnis Kaktiņš kahtlust, kas parteid sooviksid teda vähese toetuse jätkumise korral tagasi valida.

Uurimiskeskuse Providus politoloogi Iveta Kazoka sõnul oli Levitsi kõhkluse põhjuseks tõenäoliselt asjaolu, et ta polnud kindel tema kandidatuuri neli aastat tagasi esitanud Rahvuslaste Liidult toetuse saamises. Levitsi kandideerimisotsus näitab, et kaks valitsuserakonda – peaminister Krišjānis Kariņši Ühtsus ja Rahvuslaste Liit leppisid kokku.

Kolmandal koalitsioonipartneril, Ühendatud Nimekirjal, on aga oma kandidaat – nende oma asutaja Uldis Pīlēns. Viimane on politoloogi sõnul juba vähemalt viimased viis aastat ehitanud endale mainet, mis võiks sobida presidendile.

«Põhimõtteliselt on tegu ülieduka arhitektist ärimehega, kellel on sügavad mõtted ühiskonna, vaimsete teemade ja majanduse kohta ning kellest on kirjutatud peentes ajakirjandes. Tema ja ta abikaasa ehitavad juba mõnda aega presidentlikku imidžit,» muigab Kazoka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles