Hispaania evakueeris Sudaanist umbes 100 inimest

Copy
Sudaanist Jordaaniasse evakueeritud inimesed.
Sudaanist Jordaaniasse evakueeritud inimesed. Foto: EPA/MOHAMMED ALI/Scanpix

Hispaania valitsus teatas pühapäeval, et lennutas sõjast haaratud Sudaanist välja umbes sada inimest, kelle eas 30 Hispaania kodanikku ja veel 70 inimest Euroopast ja Ladina-Ameerikast.

Välisministeeriumi avalduses öeldi, et sõjaväelennuk lahkus pealinnast Hartumist veidi enne kella 23.00 kohaliku aja järgi ja on teel Djibouti poole.

«Teiste rahvuste hulgas toodi ära inimesi Argentinast, Colombiast, Iirimaalt, Itaaliast, Portugalist, Poolast, Mehhikost, Venezuelast ja Sudaanist,» lisati avalduses.

«Evakueerimisoperatsioon möödus vahejuhtumiteta,» seisis teadaandes.

Saksamaa armee teatas veidi enne seda, et evakueeris pühapäeval Sudaanist 101 inimest.

«Saksa sõjaväe Airbus A400M, mille pardal on 101 inimest lahkus Sudaanist osana evakueerimispüüdlustest,» edastati teadaandes.

«Lennuk on teel Jordaaniasse,» kirjutas armee suhtlusvõrgustikus Twitter.

Sõjaväe teatel on kokku kolm Saksa lennukit Airbus A400M jõudnud Sudaani inimeste evakueerimiseks.

Nädalapäevad tagasi puhkesid lahingud relvajõudude juhi Abdel Fattah al-Burhani ja tema asetäitja, poolsõjaväelise Kiirtoetusväe (RSF) komandöri Mohamed Hamdan Daglo üksuste vahel seoses vaidlusega RSF-i kavandatud lõimimisega regulaararmee koosseisu.

Tegemist oli ühe peamise tingimusega leppes, mille eesmärk on naasta Sudaani demokraatliku ülemineku juurde pärast 2019. aasta aprilli, kui sõjavägi kukutas massimeeleavalduste järel riigi autokraatliku liidri Omar al-Bashiri.

Burhani ja Daglo asusid toona ühiselt kukutama tsiviilvalitsust, mis toodi võimule pärast Bashiri kukutamist, ent läksid seejärel omavahel tülli.

Vägivald on nõudnud vähemalt 420 inimelu ning umbes 3700 inimest on saanud vigastada või haavata, selgub Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetest. Tegelik ohvrite arv võib olla aga tunduvalt suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles