MAAILM TASKUS. EUROOPA ERI ⟩ Kaljurand: idapartnerlust on vaja täna rohkem kui kunagi varem

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Euroopameelne meeleavaldus Gruusia pealinnas Thbilisis.
Euroopameelne meeleavaldus Gruusia pealinnas Thbilisis. Foto: Shakh Aivazov/AP/Scanpix

Seda, kas Euroopa Liidu idapartnerluse programm endiselt töötab ja milline on partnerlusriikide sisemine tervis, räägib saates «Maailm taskus. Euroopa eri» Euroopa Parlamendi saadik Marina Kaljurand.

Praeguse seisuga on kuuest idapartnerluse riigist programmis veel viis – Ukraina sõja järel on Valgevenega koostöö peatunud. Kuid ülejäänutele, eriti Ukrainale, Moldovale ja Gruusiale, on koostöö Euroopa Liiduga tähtsust aina kasvatanud.

Kaljurand möönab, et veel mõni kuu enne sõja puhkemist oli Euroopa Liidul raskusi koostööriikidele Euroopa perspektiivi andmisega.

«Ma arvan, et tuleb väga ausalt öelda, et kui praegu ei oleks Ukraina sõda, siis me ei räägiks ei Ukraina, Moldova ega ka Gruusia kandidaatstaatusest, läbirääkimisest ega ka võimalikust Euroopa Liidu liikmesusest,» ütleb Kaljurand.

Kuigi Kaljuranna sõnul ei ole need riigid valmis praegu ELiga liituma, siis teadmine, et nad on oodatud, annab idapartneritele põhjust pingutada ja väldib nende langemist Venemaa mõjusfääri.

«Idapartnerlus on elus ja seda on vaja praegu rohkem kui kunagi varem, et anda lootust nii meie idapartneritele kui ka teistele riikidele,» kinnitab Kaljurand.

See saade on osa koostöös Euroopa Parlamendiga valmivast videointervjuude, debattide ja taskuhäälingute sarjast «Maailm taskus: Euroopa eri», mis püüab avada ELi ja selle liikmesriikide välispoliitilisi arusaamu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles