Vene erasõjaväe juht: Wagner ei võta enam sõjavange (3)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Wagneri juht Jevgeni Prigožin
Wagneri juht Jevgeni Prigožin Foto: Julia Morozova / Reuters / Scanpix

Kuna Vene erasõjafirma Wagner juhi Jevgeni Prigožini väitel vajaks sõjavangid inimlikku kohtlemist, tuleks vastased juba lahinguväljal hävitada, vahendab The Insider. 

«Wagneri palgasõdurid ei võta enam sõjavange,» ütles Prigožin helisalvestistel.

«Me ei riku kunagi rahvusvahelisi inimõiguste seadusi,» valetas Prigožin. «Seadus kehtib ajast, mil te inimese vangi võtate. Vangi võetu eest tuleb hoolitseda, teda tervendada, mitte vigastada ja mõne aja pärast [sõjavangi]vahetusega koju saata.

Seetõttu ei riku me inimõigusi, vaid lihtsalt hävitame [nad] kõik lahinguväljal. Seda seadust hakatakse nimetama kolmesaja seaduseks. [...] Tapke kõik, ärge võtke enam ühtegi sõjavangi.»

Jevgeni Prigožin on Venemaa ärimees ja poliitik, tuntud oma seotuse poolest Vene presidendi Vladimir Putiniga. Prigožini hüüdnimi on Putini Kokk, sest tema ettevõte Concord Catering on üks Venemaa suurimaid toitlustusettevõtteid ja pakub teenuseid ka Vene valitsusele. 

Prigožin on seotud Vene internetiuuringute agentuuriga (IRA), mis on tuntud ka Putini netitrollide tehasena. Vene ärimees ja poliitik on USA ja Euroopa Liidu sanktsioonide all. 

Vene palgasõdurid wagnerlased üritasid läbimurret niinimetatud Bahmuti eluteele, kinnitas Ameerika sõjauuringute instituut (ISW) ülevaates, mis ilmus nädala lõpus.

ISW väitis uusimas aruandes, et wagnerlased üritasid läbimurret maanteele 0506 ehk niinimetatud eluteele, mida Ukraina väed kasutavad maapealse sideliinina, mis tagab Hromove kaudu ligipääsu Bahmutile.

«20. aprillil avaldatud geolokatsioonipildid näitavad, kuidas Ukraina väed tulistavad Venemaa positsioone Hromovest loodes,» seisis ISW aruandes.

Mõne teate järgi püüdsid Vene regulaarväed edasi liikuda Stupotškõ poole, mis asub Bahmutist 14 kilomeetrit edelas, samal ajal kui Wagner jätkas rünnakuid Bahmuti kesk-, lõuna- ja põhjaosas.

Hoolimata pingetest Jevgeni Prigožini ja Venemaa kaitseministeeriumi vahel, otsib ministeerium Bahmuti vallutamiseks erasõjafirmaga Wagner tihedamat koostööd, vahendas ukrainlaste uudistekanal UNIAN Ameerika sõjauuringute instituudi hinnangut.

Nii Vene kui ka Ukraina väed on kandnud Bahmutis suuri kaotusi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles