JUMAL, KAITSE KUNINGAT ⟩ Enamik britte toetab monarhia säilimist

Copy
Eriväljaanne Briti kuninga Charles III eelseisva kroonimise puhul. Foto on illustratiivne
Eriväljaanne Briti kuninga Charles III eelseisva kroonimise puhul. Foto on illustratiivne Foto: DANIEL LEAL / AFP / Scanpix

Suurem osa britte toetab monarhia jätkamist, kuid kuningas Charles III-l pole noorte toetust, näitas napilt kaks nädalat enne Charlesi kroonimist avaldatud küsitlus.

58 protsenti vastanuist toetas monarhia säilimist, 26 protsenti eelistas valitavat riigipead ja 16 protsendil polnud kindlat seisukohta, näitas uuringufirma YouGov küsitlus BBC tellimusel.

Küsitlus näitas, et noortest toetab monarhiat vaid umbes kolmandik ja 38 protsenti eelistaks valitavat riigipead. Üle kolmveerandi 18–24-aastastest küsitletutest ütles, et kuninglik perekond ei huvita neid.

50–64-aastaste seas toetas monarhiat 67 protsenti ja üle 65-aastaste seas 78 protsenti küsitletuist. 

45 protsenti vastanuist ütles, et nende arvates ei ole Charles Briti üldsuse eluga kursis, 36 protsenti oli vastupidisel arvamusel.

Suurbritannias on praegu viimase põlvkonna suurim elukalliduse kriis ning noorte seas tundub kuningliku perekonna populaarsust kahandavat ka nendega seotud finantskoorem.

Tavaliste inimeste rahalisi raskusi arvestades on nurinat kroonimise kulude üle, mille eest tasub valitsus. Kroonimise kulud avalikustatakse hiljem, kuid kuninganna Elizabeth II kroonimine 1953. aastal maksis 20,5 miljonit naelsterlingit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles