Saksa raporti teatel avastati piiskopkonnast üle 250 seksuaalselt vägivallatsenud katoliku preestri

Rachel Kaare Juudas
Copy
Freiburgi piiskopkonnas toimunud meeleavaldus
Freiburgi piiskopkonnas toimunud meeleavaldus Foto: IMAGO / Winfried Rothermel / Scanpix
  • Väärkohtlemises süüdistatakse üle 250 vaimuliku.
  • 600-leheküljelist raportit koostati neli aastat.
  • Komisjonis osales teolooge ja õiguskaitseorganeid.

Freiburgi peapiiskopkonnas on sadade vaimulike poolt seksuaalselt ärakasutatud ohvreid üle 540, avaldus kiriku tellitud ametlikust raportist. 

Saksamaa edelaosas Baden-Württembergi liidumaal Freiburgi peapiiskopkonnas on vaimulike toime pandud seksuaalset vägivalda rohkem kui seni ametlikult teada, teatas The Washington Post.

«Arvame, et ohvreid on üle 540,» tutvustas raportit uuriva komisjoni esimees teoloog Magnus Striet. Väärkohtlemises süüdistatakse üle 250 vaimuliku.

«Olen šokeeritud ja sõnatu [...], Jeesuse evangeeliumit on selgelt moonutatud,» kommenteeris Freiburgi praegune peapiiskop Stephan Burger ja palus kannatanutelt vabandust.

Striet lisas, et arvudesse tuleb suhtuda suure ettevaatusega, sest teatamata juhtumeid on tõenäoliselt tublisti rohkem. 

Striet esitas kommentaarid Freiburgi peapiiskopkonna seksuaalset kuritarvitamist käsitleva aruande esitlusel. 600-leheküljelises uurimuses on üle 20 juhtumi põhjal analüüsitud, kuidas kirikuametnikud kohtlesid ohvreid ja kurjategijaid ning millised struktuurid soodustasid kuritarvitamist. 

Uurimiskomisjon koosnes neljast kohtu- ja kriminaaluurimisosakonna ning politsei eksperdist, kes hindasid alates 2019. aastast umbes tuhandet peapiiskopkonna protokolli ja tegid üle 400 intervjuu.

Uurimine keskendus eelkõige eelmisele peapiiskopile Oskar Saierile ja veel elus olevale emeriitpeapiiskopile Robert Zollitschile, kes oli aastatel 2008–2014 ka Saksamaa piiskoppide konverentsi president. Mõlema puhul on uurimise järgi viiteid süstemaatilisele varjamisele. 

Uurimiskomisjoni liikme Eugen Endressi sõnul on peapiiskop koostööst õiguskaitseorganitega täielikult keeldunud. Ta lisas, et toimus tsölibaati rikkunute, kuid mitte laste ja noorte väärkohtlemise karistamine.

Samasuguseid uuringuid on tehtud juba ka teistes piiskopkondades, näiteks Kölnis ja Münchenis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles