ÜLEVAADE ⟩ Lääneriikide esindajad lahkusid humanitaarkriisi tõttu Sudaanist (2)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Hartumist evakueeritud välisriikide kodanikud saabumas Jordaaniasse Ammani Marka lennuväljale. 
Hartumist evakueeritud välisriikide kodanikud saabumas Jordaaniasse Ammani Marka lennuväljale. Foto: Mohammed Ali/EPA/Scanpix

Olukorras, kus vaenutegevuse tõttu on suletud kaks kolmandikku Sudaani haiglaid, puudu on ravimitest ja joogiveest ning toiduainete kättesaadavus väheneb iga päevaga, alustasid välisriigid diplomaatide suuremahulist evakuatsiooni kümme päeva kestnud kaose keskelt.

Esimesena lahkusid Ameerika Ühendriikide esindajad, kui sai selgeks, et Hartumi Soba linnaosas asuvat saatkonda ei ole enam võimalik järjekindlalt toidu, kütuse ja elektriga varustada. Ameeriklased olid oodanud evakuatsiooni juba reedest, kui president Joe Biden andis korralduse toimetada diplomaadid riigist välja, niipea kui see on ohutu.

Ööl vastu pühapäeva maandus erioperatsiooni raames Hartumis transpordikopteritega MH-47 Chinook üle neljakümne sõduri Ühendriikide mereväe eriüksuse 6. komandost, mis osales ka Osama bin Ladeni tapmise missioonil, vahendab New York Times.

Ööpimeduses kohale lennanud Chinookidele tegid katet toetuslennukid Lockheed AC-130, mis olid valmis võimalikule tulele vastama. Kogu aja jälgis missiooni Luure Keskagentuuri (CIA) üksus, mis otsis võimalikke ohte evakuatsiooniteel. Kuid sõdivate pooltega läbi räägitud kokkulepe püsis ja 90 ameeriklast õnnestus ohutult 1300 kilomeetri kaugusele Djiboutisse toimetada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles