Lõuna-Korea presidendi kommentaar Jaapani kohta pahandas paljusid

Copy
Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol
Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol Foto: Kim Hong-Ji / Reuters / Scanpix

Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol on sattunud täbarasse olukorda, kuna tema sõnad, et endine koloniaalvõim Jaapan ei pea suhete parandamiseks põlvili laskuma, on sotsiaalmeedias kulutulena levima hakanud.

USAs visiidil viibiv Yoon on seadnud Tokyoga suhete parandamise üheks valitsuse prioriteetidest, sest peab Põhja-Koreast lähtuva ohu tõttu piirkondliku julgeolekukoostöö tihendamist hädavajalikuks.

Lõuna-Korea ja Jaapani suhteid pingestab Jaapani 1910.–1945. aasta koloniaalvõim Korea poolsaarel, millega kaasnesid muu hulgas seksiorjus ja sunnitöö. Ka Washington on korduvalt ärgitanud oma tähtsamaid piirkondlikke liitlasi koostööd süvendama.

Yoon ütles enne USA visiiti ajalehele Washington Post, et ei saa nõustuda mõttega, et Jaapan peab suhete parandamise eeltingimusena 100 aasta taguse ajaloo tõttu põlvili laskuma.

Presidendi sõnad ja teemaviide #mustkneel hakkasid otsekohe koreakeelses sotsiaalmeedias kulutulena levima ja tõid kaasa kommentaaride tulva ka tavameedias.

Yooni kantselei selgitas täna, et president pidas silmas, et ei saa nõustuda väitega, et Jaapaniga suhete parandamine ajal, mil julgeolekuliitu on hädasti vaja, ei ole võimalik, kui jaapanlased ei lasku põlvili.

Presidendi nõuniku sõnul oleks rumal heita kõrvale kogu 1500 aastat kaubavahetuse ja koostöö ajalugu alla 50 aasta kestnud kahetsusväärse perioodi tõttu.

Soul tegi veebruaris teatavaks plaani maksta Tokyo otsese osaluseta kompensatsiooni Jaapani sõjaaegse sunnitöö ohvritele, mis pahandas osa ohvreid.

Ohvrid ja nende advokaadid leidsid, et valitsuse ettepanek ei vasta nende soovile, et sunnitööga seotud Jaapani ettevõtetelt nõutaks vabandust ja otsekompensatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles