Briti välisminister hoiatab Hiina isoleerimise eest

Copy
Briti välisminister James Cleverly.
Briti välisminister James Cleverly. Foto: Justin Tallis / AFP / Scanpix

Briti välisminister James Cleverly kavatseb täna väita, et Hiina isoleerimine olevat Suurbritannia riiklike huvide reetmine, ja hoiatada uue külma sõja eest.

Cleverly kõne Londonis määrab peaminister Rishi Sunaki Hiina-poliitika suuna pärast ülevaadet, ning selles pooldatakse konstruktiivset suhtlust tähtsates globaalsetes küsimustes.

Samas on Cleverlyl kavas lubadus tugevdada riigi julgeoleku kaitset Hiina sõjalise esiletõusu vastu ning süvendada koostööd liitlastega India ja Vaikse ookeani piirkonnas rahvusvahelise õiguse tagamiseks.

«Oleks selge ja lihtne, ehk isegi rahuldav, kui ma kuulutaksin välja uue külma sõja ja ütleksin, et meie eesmärk on Hiina isoleerida,» kavatseb Cleverly välisministri aastakõnes öelda.

«Selge, lihtne ja rahuldav – aga vale. Sest see oleks meie riiklike huvide reetmine ja tänapäeva maailma tahtlik vääritimõistmine.»

Tõenäoliselt ärritab välisministri kõne Konservatiivse Partei sõjakamat tiiba, mis on aastaid nõudnud Londonilt agressiivsemat Hiina-poliitikat.

Briti valitsus värskendas märtsis oma välis- ja kaitsepoliitika strateegiat ning tuli välja plaaniga suurendada kaitse- ja julgeolekukulutusi Hiinast lähtuva ohu tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles