KOHALIK VAADE Pahameel ähvardab summutada Leedu ihaluse Eesti maksusüsteemi järele

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Müüja Vilniuses Kalvarijų turul. Iseendale tööd andva leedulase, näiteks pisipoodniku või turumüüja tulumaksu arvestamiseks on praegu riigis hulgaliselt võimalusi ja nii valitseb maksusüsteemis omamoodi kaos.
Müüja Vilniuses Kalvarijų turul. Iseendale tööd andva leedulase, näiteks pisipoodniku või turumüüja tulumaksu arvestamiseks on praegu riigis hulgaliselt võimalusi ja nii valitseb maksusüsteemis omamoodi kaos. Foto: Julius Kalinskas/15min.lt/Scanpix

Kriitikud kahtlevad Leedu valitsuse välja öeldud eesmärgis võidelda maksumuudatuste abil ebavõrdsusega.

Sõnast «reform» on Leedus saanud justkui vandesõna. Kuigi tegemist võib olla asjatundjate meeskonna eestvedamisel toimuva läbimõeldud protsessiga, mis on kantud parimatest kavatsustest, siis üldjuhul märgib see pikka, ebameeldivat jada drastilisi muudatusi, mida saadavad erimeelsused, poliitilised intriigid ja kraaklemine. Üldjuhul päädib kõik lõpuks kummaliste kompromisside ja eranditega, mis näivad arusaamatud ja teevad seejuures peaaegu kõik õnnetuks.

Tihti juhtub, et valitsuskoalitsioonil kulub terve nelja-aastane ametiaeg reformi ettevalmistamiseks, et siis uus võimuliit ametisse saades kõik tehtu laiali lammutaks või asuks suruma läbi oma reformi mõnes teises valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles