Poolas vahistati Anne Franki majamuuseumile vihasõnumi kuvanud mees

Copy
Poola politseisõiduk.
Poola politseisõiduk. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Poola politsei vahistas teisipäeval mehe, keda kahtlustatakse antisemiitliku sõnumi projitseerimises Anne Franki majale Amsterdamis.

Vahejuhtum leidis aset veebruari algul, kui Anne Franki majamuuseumile projitseeriti sõnum, milles vihjati, nagu ei oleks tüdruk oma kuulsat päevikut ise kirjutanud.

«Projektsiooni järel tehti kahtlusalune kiirelt kindlaks,» teatas Hollandi politsei.

«Hiljem selgus, et kahtlusalune suundus projektsiooni järel kohe Poolasse,» märkis politsei.

Hollandi uurijad sõitsid esmaspäeval Poolasse ja olid kohal, kui 41-aastase kahtlusaluse kodu läbi otsiti ja ta vahistati.

Politsei teatel eeldatakse, et mees elab Poolas, kuid rohkem üksikasju ei avaldatud.

«Amsterdami prokuratuur on palunud mehe väljaandmist Hollandile,» lisas politsei.

Vahejuhtum põhjustas Hollandis laialdast pahameelt, kuivõrd seotus kümnete tuhandete juutide saatmisega natside surmalaagritesse on riigis endiselt tundlik teema.

Anne Franki majamuuseum Amsterdami kanali ääres, kus tema pere elas ja kus tüdruk end Teise maailmasõja ajal natside eest varjas, teatas toona, et on juhtunust šokeeritud.

Hollandi peaminister Mark Rutte nimetas juhtunut põlastusväärseks ja lisas, et «antisemiitlusele ei ole meie riigis kohta».

Sõnumis seisis: «Anne Frank, pastaka leiutaja». See viitab valeväitele, et päevik oli osaliselt kirjutatud pastakaga, mida aga hakati kasutama alles pärast sõda.

Väide põhineb avastusel, et Anne Franki paberite hulgast leiti 1980. aastatel mitu pastakaga kirjutatud lehte, kuid tegelikult unustas need sinna üks 1960. aastate uurija, vahendas Hollandi meedia.

Anne ja tema pere varjasid end kanaliäärses majas kaks aastat alates 1942. aastast, kui Hollandi okupeerinud natsid juute eriti julmalt taga kiusama hakkasid. 1944. aastal nad reedeti ja viidi koonduslaagrisse.

Anne ja tema õde surid 1945. aastal Bergen-Belseni koonduslaagris. Ainsana eluga pääsenud isa Otto Frank leidis päeviku pärast sõda Amsterdami naastes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles