Biden osaleb G7 kohtumisel Hiroshimas

BNS
Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: Shawn Thew/CNP via ZUMA Press Wire/SCANPIX

USA president Joe Biden osaleb 19.-21. maini Jaapanis Hiroshimas toimuval G7 juhtide tippkohtumisel, teatas Valge Maja teisipäeval.

Päevakorras on sõda Ukrainas, üleilmsed toidu- ja kliimakriisid ning «kaasava ja püsiva majanduskasvu kindlustamine», ütles Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre avalduses.

Briti, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja USA liidrid kohtuvad maailma esimese tuumarünnaku paigas ning Jaapani peaminister Fumio Kishida on öelnud, et loodab teha tuumadesarmeerimisest arutelude tähtsa osa.

Biden osaleb ka 24. mail Austraalias Sydneys toimuval nõndanimetatud neliku ehk Quadi juhtide tippkohtumisel, mis toob kokku USA, Austraalia, Jaapani ja India juhid.

Jean-Pierre'i sõnul arutatakse seal, kuidas «süvendada koostööd tähtsate ja esilekerkivate tehnoloogiate, kvaliteetse taristu, globaalse tervise, kliimamuutuste, merendusvaldkonna teadlikkuse ja muude küsimuste vallas».

Quad, mis positsioneerib end Hiina sõjaliste ambitsioonide kaitsevallina Aasias ja Vaikse ookeani piirkonnas, peab oma kohtumise ajal, mil pinged regioonis, eriti Washingtoni ja Pekingi vahel, on teravnenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles