Poola prokuratuur uurib endise peaministri ärilist mõjuvõimu

Copy
Poola ekspeaminister ja Euroopa Ülemkogu endine eesistuja Donald Tusk.
Poola ekspeaminister ja Euroopa Ülemkogu endine eesistuja Donald Tusk. Foto: Czarek Sokolowski / AP / Scanpix

Poola prokuratuur on alustanud uurimist seoses väidetava võimu kuritarvitamisega opositsiooniliidri Donald Tuski poolt, kui ta oli veel peaminister.

Kriitikute sõnul on uurimine poliitiliselt ajendatud, arvestades, et Poolas seisavad hiljem sel aastal ees valimised.

Varssavi prokuratuuri teatel on alustatud uurimist seoses ühe Poola ärimehe kaebusega, milles väidetakse, et Tusk kasutas oma mõjuvõimu, et uurida tema äri ja sundida teda lõpetama Venemaalt kivisöe importimist.

Ärimees Marek Falenta mõisteti 2,5 aastaks vangi seoses poliitikute ja ärijuhtide eravestluste salajase salvestamisega Varssavi restoranides aastatel 2013-2014.

Vestlused avaldati 2014. aastal Poola ajakirjanduses. Veidi hiljem lahkus Tusk Poolast, et asuda Euroopa Ülemkogu eesistujaks, kuid vestluste avaldamisest tingitud skandaal andis panuse tema tsentristliku ja Euroopa-meelse Kodanikuplatvormi kaotusele 2015. aasta valimistel.

Falenta väidab, et Tusk kuritarvitas oma volitusi, andes korralduse uurida tema firmat, mis importis Venemaalt kivisütt.

Poola importis toona Venemaalt suures koguses sütt ja Tusk püüdis seda olukorda muuta. Kodanikuplatvormi valimiskaotuse järel söeimport Venemaalt kasvas, kuid peatus pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale läinud aastal.

Tusk on süüdistanud pealtkuulamisskandaalis Venemaad ja ütles teisipäeval, et konservatiivne võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) tegutseb Vene huve teeniva süüdimõistetud kurjategija nimel.

«PiS on võtnud mind sihikule, kuna minu valitsus võitles Vene kivisöe impordi vastu. Prokuratuur juhindub palvest, mille esitas Marek Falenta, selle kivisöe importija, kes mõisteti süüdi ebaseaduslikus pealtkuulamises. Ta kasutas neid lindistusi, koostöös PiS-iga, et valitsus kukutada,» ütles Tusk Twitteris.

Valimiste täpne kuupäev pole veel paigas, kuid tõenäoliselt peetakse need oktoobri lõpus. Võimupartei Seadus ja Õiglus on arvamusküsitlustes esikohal ja Kodanikuplatvorm on tema peamine vastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles