Biden teeb Paapua Uus-Guineasse märgilise visiidi

BNS
Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: AP Photo/Evan Vucci/SCANPIX

Joe Bidenist saab vähemalt sajandi jooksul esimene ametisolev USA president, kes külastab Paapua Uus-Guineat, teatas neljapäeval riigi välisminister Justin Tkatchenko.

«President Biden tuleb 22. mai hommikul ja on siin ainult kolm tundi,» ütles minister.

Välisminister lisas, et kõnelustel keskendutakse majandusele, julgeolekule ja kliimamuutustele.

Biden kavatseb peatuda pealinnas Port Moresbys oma teekonnal G7 tippkohtumiselt Jaapanis niinimetatud Neliku (Quad) tippkohtumisele Sydneys, sõnas minister.

Bideni külaskäik võib anda lõppviimistluse USA ja Paapua Uus-Guinea kaitsekoostöö leppele, mis näeks ette rohkem ühisõppusi ja julgeolekutaristu väljaarendamist.

Presidendi tasemel küllasõit on tunnustus Paapua Uus-Guinea kiirelt kasvavale strateegilisele tähtsusele, sest USA ja liitlasriigid veavad vägikaigast Hiinaga viimase mõju kärpimiseks Aasias ja Vaikse ookeani piirkonnas.

Hiina liider Xi Jinping külastas Port Moresbyd 2018. aastal suure kära saatel. Hiina lipud olid tõmmatud masti laialdaselt üle kogu pealinna ning tema korteež tuhises mööda arvukatest pealtvaatajatest.

Selles külaskäigus nähti olulist diplomaatilist võitu Pekingi jaoks.

USA ja Austraalia ametnikud on tundnud muret Hiina investeeringute jõulise suurenemise üle maavarade poolest rikkas Melaneesia riigis.

Samuti on muret tekitanud tõsiasi, et Hiina on püüdnud rajada sinna ka sõjaväelist väliposti, mis omakorda on pannud Washingtoni liikuma ühise mereväekompleksi rajamise poole Manuse saarel Lombrumis.

Ehitustööd algasid 2020. aastate keskel, selgub projekti kaasatud Austraalia kaitseministeeriumi andmetest. Valmimisel peaks kavakohaselt sinna paigutatama neli Guardian-klassi patrull-laeva.

Rida USA välisministreid on külastanud Paapua Uus-Guinead, sealhulgas Hillary Clinton, ja ka toonane USA asepresident Mike Pence aastal 2018, kui ta asendas riigipead Donald Trumpi, kes oli tühistanud oma osaluse regionaalsel tippkohtumisel.

USA välisministeeriumi andmete kohaselt, mis ulatuvad tagasi president Theodore Roosevelti administratsioonini 1901. aastal, ei ole ükski ametisolev Ühendriikide president Paapua Uus-Guinead külastanud.

Ent tänaseks on piirkond muutunud strateegiliselt üha tähtsamaks, kuna Hiina ja Saalomoni saared allkirjastasid omavahel 2022. aastal julgeolekukokkuleppe. Ehkki lepet ei ole Pekingi nõudel avalikustatud, siis ometigi nähtub AFP kätte jõudnud mustandist, et Hiinal on teatud tingimustel võimalik saata oma sõdureid saareriiki.

Washington ja nii mõnigi lääneriik on väljendanud muret, et Peking võib tahta rajada Paapua Uus-Guineasse ka sõjaväelise väliposti.

Märtsis võitis Hiina riigi toetusega ettevõte hanke rahvusvahelise sadama väljaehitamiseks pealinnas Honiaras. Tegu oli suure võiduga Hiina missiooni jaoks saavutada Vaikse ookeani lõunaosas strateegiline kannakinnitus.

Kogu piirkond laiemalt võib mängida samuti ülimalt olulist rolli stsenaariumi puhul, kui Hiina otsustaks rünnata Taiwani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles