Hiina saatis mereväe evakueerima oma kodanikke Sudaanist

BNS
Copy
Hiina Rahva Vabastusarmee mereväe sõdurid.
Hiina Rahva Vabastusarmee mereväe sõdurid. Foto: WU HONG / EPA / Scanpix

Hiina saatis oma mereväe ära tooma oma kodanikke relvakonflikti sattunud Sudaanist, teatas Pekingi kaitseministeerium neljapäeval.

Paljud riigid on läinud oma riigi diplomaatilist personali koos peredega ja teisi kodanikke Sudaanist ära tooma seoses lahingutegevusega armee ja poolsõjaväelise liikumise vahel, milles on saanud surma sadu inimesi ning mis on toonud kaasa joogivee-, toidu-, ravimi- ja kütusepuuduse.

Riigid on evakueerinud oma kodanikke erinevalt, tehes seda nii maitsi, õhutsi kui meritsi. Päästeoperatsioonidega asuti kiirustama teisipäeval, mil algas 72-tunnine relvarahu.

«Julgeolekuolukord Sudaanis on viimasel ajal jätkuvalt halvenenud,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Tan Kefei.

Ta lisas, et merevägi saadeti teele kolmapäeval, selleks et kaitsta Sudaanis viibivate Hiina inimeste elu ja vara.

Hiina teatas esmaspäeval, et on turvalisse paika evakueerinud esimese grupi oma kodanikke. Samuti anti teada, et Sudaanis viibib umbes 1500 Hiina kodanikku.

Tan ei täpsustanud, mitu sõjalaeva Sudaani operatsioonist osa võtab.

Hiina teatel on nemad Sudaani suurim kaubanduspartner. Eelmise aasta keskpaiga seisuga oli Sudaani investeerinud enam kui 130 Hiina ettevõtet.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Mao Ningi sõnul evakueeriti Sudaanist teisipäevast neljapäevani meritsi umbes 800 Hiina kodanikku. Enam kui 300 on liikunud maitsi Sudaani naaberriikidesse, lisas ta.

Lahingutegevuses on hukkunud ametlikel andmetel vähemalt 512 ja saanud viga või haavata üle 4000 inimese. Sõjategevus on muutnud mõned Suur-Hartumi linnastu linnaosad rusudeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles