Jaapan tahab aastaks 2030 tõsta naistippjuhtide osa 30 protsendini

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida.
Jaapani peaminister Fumio Kishida. Foto: 細島啓輔 / Kyodo News / AP / Scanpix

Jaapani peaminister Fumio Kishida andis neljapäeval oma valitsusele ülesande alustada tööd naistippjuhtide arvu suurendamiseks suurettevõtetes vähemalt 30 protsendini aastaks 2030.

Mullu valitsuskabineti tellimusel korraldatud küsitluse kohaselt oli suurfirmade juhtkondades naisi 11,4 protsenti. Samas on see näitaja tõusnud viimastel aastatel.

«Me püüdleme naiste osakaalu suurendamisele tippjuhtide seas vähemalt 30 või enama protsendini aastaks 2030 neis ettevõtetes, mis on noteeritud Tokyo börsi peamisel turul,» ütles valitsusjuht ametnikele soolise võrdõiguslikkuse teemalisel kohtumisel.

Kishida sõnul aitaks võrdõiguslikkuse tagamine edendada nii innovatsiooni kui majandust.

Kohtumisel arutatakse, kuidas pakkuda naistele rohkem püsivamaid ameteid, sest paljud on osaajaga töötajad, kes püüavad leida tasakaalu laste ja töö vahel.

Jaapan on raskustes sooliste lõhede vähendamisel tippjuhtide sektoris, seda nii poliitikas kui ka ettevõtluses, aga samuti palgalõhe puhul meeste ja naiste vahel.

Jaapani naistel on ligipääs heale haridusele ning nad on hästi esindatud ka tööjõu osas, ent saareriik seisab pidevalt madalal positsioonil Maailma Majandusfoorumi üleilmse soolise lõhe raportis, kus mullu oldi 146 riigi seas 116. kohal.

Sooline lõhe suurettevõtete juhtkondades on üleilmne nähtus. Vaid väike arv riike saab näidata, et neil on ettevõtteid, mille tippjuhtkonnas on naisi enam kui veerand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles