Stoltenberg tuleb juunis Leetu Saksa brigaadi õppust jälgima

BNS
Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg Saksamaal 21. aprill 2023.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg Saksamaal 21. aprill 2023. Foto: Ronald Wittek/Epa/SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg teatas neljapäeval, et külastab juunis Leedut ning vaatab sinna määratud Saksa brigaadi õppust.

«(Saksa brigaad – BNS) viib veel selle aasta juunis Leedus läbi õppused, ja ma olen nendel õppustel kohal,» ütles Stoltenberg Leedu ajakirjanikele veebipressikonverentsil.

Leedu relvajõududest öeldi BNS-ile, et Saksa brigaadi õppus Griffin Storm leiab aset juuni lõpus ja juuli algul ning sellest võtab osa umbes 800-900 sõdurit.

See on üks neljast suurest õppusest, mis Saksa brigaadil sel aastal Leedus kavas on.

«See demonstreerib võimet kasutada neid pühendunud vägesid, nii et see on uus, et meil on need pühendunud väed, kes tunnevad maastikku, kes teavad, kuidas Leedu vägedega koos tegutseda, ja mis harjutavad ja paigutatakse Leetu. See tugevdab meie võimet vajaduse korral kiiresti vägesid tugevdada,» ütles Stoltenberg.

Ta lisas, et Saksa brigaadi Leetu paigutamine on seotud NATO eelmise aasta Madridi tippkohtumise otsusega suurendada rahvusvahelisi pataljone alliansi idatiival vajadusel brigaadi tasemele.

Saksamaa juhitav rahvusvaheline pataljon on olnud Leedus alates 2017. aastast.

Vilnius taotleb väeosa püsivat kohalolekut Leedus, kuid seni on riiki paigutatud vaid üksuse staap. Berliinis öeldakse, et osa brigaadist paigutatakse Leetu ja osa jääb Saksamaale.

Leedu loodab saada 2026. aastaks valmis Saksa brigaadile vajaliku taristu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles