Ungari vallandas relvajõudude ülema

Copy
Ungari sõjavägi 25. veebruar 2022.
Ungari sõjavägi 25. veebruar 2022. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Ungari relvajõudude ülem vabastati neljapäeval ilma igasuguse selgituseta ametist, ilmneb presidendidekreedist, mis annab teada järjekordsest ümberkorraldusest NATO liikmesriigi sõjaväes.

Sel aastal on koha kaotanud mitusada kõrget sõjaväelast ja sõjaväeluureohvitseri. Jaanuaris võttis peaminister Viktor Orbáni valitsus vastu seaduse, mis lubab vallandada igaühe, kes on üle 45 aasta vana.

Valitsus on põhjendanud tegevust sooviga relvajõude noorendada, opositsiooniparteid aga räägivad puhastusest Läänele orienteeritud ohvitseride väljavahetamiseks.

«Vabastan Ungari relvajõudude komandöri kindralleitnant Romulusz Ruszin-Szendi tema ametist,» seisab 27. aprilli kuupäevaga määruses, millele on alla kirjutaud president Katalin Novák.

Üksikasju teade ei sisalda.

Ruszin-Szendi oli kõigi aegade noorim Ungari relvajõudude ülem, kui ta 2019. aastal 46-aastaselt sellesse ametisse nimetati.

Kaitseministeeriumi neljapäevases avalduses öeldakse, et tema asemele pakutakse 52-aastast Gábor Böröndit, kes on praegu Ungari sõjaline esindaja NATO-s ja Euroopa Liidus.

Ruszin-Szendi «jätkab kodumaa teenimist teises valdkonnas», lisati teates.

Ungari valitsus on sel aastal suurendanud kaitsekulutusi ja öelnud, et soovib luua relvajõududes «soorituspõhist konkurentsiolukorda».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles