GUTENBERGI KAOTUS Austria lõpetab riigilehe trüki: lõputu rahaline pealemaksmine

Rachel Kaare Juudas
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Binsar Bakkara / AP Photo / Scanpix

Austria valitsuse uus meediaseadus lõpetab 320-aastase riikliku päevalehe trüki, vahendab Deutsche Welle. 

1703. aastast ilmunud Austria ajaleht Wiener Zeitung trükkis oma 320-aastase ajaloo jooksul päevakajalisi uudiseid Mozartist viimase Habsburgide dünastia esindajani. Toimetuse sõnul on tegemist maailma vanima päevalehega. 

Ajaleht kuulus 1857. aastast Austria valitusele ja riikliku väljaandena edastas valitsuse töökuulutusi ja muid ametlikke teadaandeid. 

Kuulutuste trükkimisest sai ajalehe peamine tuluallikas ja võimaldas ajakirjanikel keskenduda uudiste edastamisele.

Täna võttis Austria parlament vastu seadusemuudatuse, mille kohaselt ei nõuta ametlike teadaannete korral enam trükiväljaandes reklaamimist.  

«Vabariigi roll ei ole ajalehe ülalpidamine ja rahastamine,» ütles Austria konservatiivne kantsler Sebastian Kurz 2021. aastal, kui muudatused esmakordselt välja pakuti.

Uued meediareeglid muudavad Wiener Zeitungi ametliku päevalehest «koolitus- ja täiendkoolitusmeediumiks».

Täna avaldatud artiklis kurdab meediamaja, et uus seadus võtab neilt võimekuse ajakirjandusega tegeleda. Töötajad ja lehelugejad korraldasid Viinis asuva föderaalassamblee ees mitmeid meeleavaldusi. 

Kuigi veebiväljaannet ja igakuist trükiväljaannet hakatakse ka edaspidi tootma, ütles ajalehe peatoimetaja asetäitja Thomas Seifert, et valitsuse otsus paneb kaalule «Wiener Zeitungi vaimu säilitamise».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles