Paavst saabus Budapesti kolmepäevasele visiidile

Copy
Paavst Franciscus Ungaris 28. aprill 2023.
Paavst Franciscus Ungaris 28. aprill 2023. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Paavst Francisus saabus reedel Ungarisse kolmepäevasele visiidile, mille peateemaks kujuneb ilmselt Ukraina sõda, ja tal on kavas ka kohtumine peaminister Viktor Orbániga, kelle vaated on sageli tema omadega vastuolus.

Nõrga tervise tõttu toimuvad 86-aastase paavsti kõik kohtumised pealinnas Budapestis.

Paavst lennuk maandus kohaliku aja järgi pisut enne kella 10, ütles kirikupeaga koos reisiv AFP ajakirjanik.

Budapestis on suuremad teed visiidiga seotud julgeolekumeetmete tõttu juba mitu päeva tõkestatud.

Katoliku kiriku pea kohtub esmalt presidendipalees president Katalin Novákiga, kes ütles kohalikule meediale, et on püüdnud visiidi eel pisut oma hispaania keelt värskendada.

Pärast seda on paavstil kohtumine Orbániga.

Alates 2010. aastast võimul olnud Ungari peaminister on omaks võtnud migratsioonivastase retoorikat, et kaitsta «kristlikku Euroopat».

See on vastuolus paavsti märksa sõbralikuma hoiakuga inimeste suhtes, kes on sunnitud põgenema vaesuse eest või konfliktipiirkondadest.

Sellele vaatamata tänas Franciscus eelmisel aastal Vatikani külastanud kalvinistliku taustaga Orbáni sõja eest põgenenud ukrainlaste vastuvõtmise eest.

Paavst käis viis kuud pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale Budapestis lühikeseks ajaks rahvusvahelisel usuüritusel ja lubas siis, et tuleb varsti tagasi riiki, kus 39 protsenti elanikest on katoliiklased.

Franciscus peab visiidi esimese kõne reede päeval Ungari võimuesindajatele, diplomaatidele ja kodanikuühiskonna liikmetele.

Laupäeval kohtub paavst, kes on korduvalt palunud rahu tagamist Ukrainas, ka Ukraina sõjapõgenikega.

Franciscus ütles eelmisel pühapäeval, et külastab Ungarit palveränduri, kõigi sõbra ja vennana. Ka Ungari valitsus on rõhutanud, et tema visiit ei ole poliitiline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles