ÜRO-le teeb muret Sudaani sõjakurjategijate vanglast põgenemine

Copy
Sudaani pealinna Hartumi põhjaosa, kus reedel jätkusid kokkupõrked armee ja poolsõjaväelise liikumise Kiirtoetusvägi (RSF) võitlejate vahel.
Sudaani pealinna Hartumi põhjaosa, kus reedel jätkusid kokkupõrked armee ja poolsõjaväelise liikumise Kiirtoetusvägi (RSF) võitlejate vahel. Foto: Kuvatõmmis / Reuters / Scanpix

ÜRO väljendas reedel muret sõjaroimades süüdistatud kinnipeetavate põgenemise pärast mitmest vanglast Sudaanis, kus käivad relvakokkupõrked valitsusvägede ja poolsõjaväeliste üksuste vahel.

ÜRO hoiatas ka, et lahingutegevus on löönud taas lõkkele etnilise konflikti Lääne-Darfuri provintsis, kus on mõne päevaga saanud surma ligi sadakond inimest.

«Oleme vanglatest põgenemise pärast väga suures ärevuses,» ütles ÜRO inimõigusbüroo pressiesindaja Ravina Shamdasani Genfis ajakirjanikele. «Meile teevad muret väljavaated vägivalla tüsist üldises karistamatuse õhkkonnas.»

Alates relvakonflikti puhkemisest kahe nädala eest on olnud põgenemisi mitmest Sudaani vanglast, sealhulgas tugevdatud julgeolekumeetmetega vanglast, kus hoitakse sõjakuritegudes kahtlustatavaid.

Shamdasani sõnul kardab ÜRO, et karistamatus, mida sümboliseerivad vanglast põgenemised, on paljuski täna Sudaanis toimuva põhjus.

«Kui näed jätkuvat karistamatust tõsiste kuritegude eest, julgustab see kurjategijaid,» sõnas ta.

Sudaani relvajõudude juhi Abdel Fattah al-Burhani ja tema endise asetäitja, poolsõjaväelise Kiirtoetusväe (RSF) komandöri Mohamed Hamdan Daglo üksuste vahel puhkenud lahingutes on surma saanud vähemalt 512 ja vigastada 4193 inimest.

ÜRO ei ole suutnud Sudaani tervishoiuministeeriumi esitatud ohvrite arvu kontrollida, kuid Shamdasani hoiatas, et tegelik pilt võib olla palju hullem.

«Inimõigusolukord halveneb märkimisväärselt,» sõnas ta.

Sajad tuhanded inimesed on kodud maha jätnud ja kümned tuhanded on põgenenud naaberriikidesse.

Shamdasani hoiatas, et tuhanded inimesed on jäänud lõksu elurajoonidesse, kus käivad lahingud.

«RSF ajab inimesi kodunt välja ning nad kannatavad rüüstamise, väljapressimise, toidu-, vee-, elektri- ja kütusepuuduse alla, juurdepääs tervishoiule on piiratud, nagu ka sidele ja sularahale, sest pangad on suletud.»

ÜRO kardab, et Lääne-Darfuris võib vägivald hoogustuda, lisas ta ja hoitas, et valitsusvägede ja RSF-i sõjategevus on vallandanud ka kogukondadevahelise vägivalla.

«Lääne-Darfuris El Geneinas on teateid ohvritega etnilistest kokkupõrgetest ja alates 24. aprillist on surma saanud 96 inimest,» ütles Shamdasani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles