KAINE LEND Soomes muutusid noorte volbriööl purjutamise kombed

Rachel Kaare Juudas
Copy
Berliini volbriööline. Foto on illustratiivne
Berliini volbriööline. Foto on illustratiivne Foto: IMAGO / Thomas Bartilla / Scanpix

Soome noored mekivad alkoholi esimest korda tihti maipühadel, kuid samal ajal suureneb igal aastal ka kainete piduliste hulk. 

«Üha enam korraldatakse täiesti kaineid või alkoholivabade alternatiividega pidusid,» kommenteerisid Soome tudengid Sonja Rantala ja Laura Heikkilä ajalehele Hufvudstadsbladet.

«Meie sõpruskonnas ei joo pool inimestest. Me teeme muid asju,» lisas Joakim Pitkäranta.

Rootsi Karolinska instituudi teaduri Jonas Ranineni selgitusel joovad vanusegrupi 18–25 inimesed kõige rohkem, kuid eelmistest aastatest vähem. 

«Joomisega alustamise vanus on edasi lükkunud: 17 on uus 15,» sõnas Raninen ja lisas, et see on noorukite arengufaaside ja ühiskonna seisukohast eelistatav. 

Järsk vähenemine

Kui palju alkoholi on liiga palju? Viis või enam pokaali või kannu alkoholi korraga. Soome üheksandate klasside õpilaste arv, kes ütlevad, et nad on viimase kuu jooksul korraga joonud viis või rohkem klaasi, on 1990. aastatega võrreldes järsult vähenenud: 51 protsendilt 22 protsendile (allikas: Euroopa kooliuuringu projekt, 2019). 

Soome gümnaasiumiõpilaste puhul näitab terviseameti uuring, et vähemalt kord kuus tugevalt joobes olevate õpilaste arv vähenes 2006.–2021. aastani 26 protsendilt 15 protsendile. 

«Vanusepiiranguid jälgitakse rangemalt, mis teeb noortel alkoholi hankimise raskemaks. Lisaks on ühiskonna suhtumine noorte alkoholitarbimisse läinud negatiivsemaks. Ka vanemad on teadlikumad, mida ja kellega nende lapsed teevad,» sõnas terviseameti vanemteadur Kirsimarja Raitasalo.

«Tänapäeva noorte üha teravnev konkurents õppe- ja töökohtade pärast teeb ka alkoholitarbimise üha vähem võimalikuks,» lisas ta. 

Rootsi teadlase Jonas Ranineni sõnul ei pea teooria arvutis või sotsiaalmeedias veedetud aja mõjust alkoholitarbimisele paika. «Hirm sotsiaalmeedias negatiivselt kujutamise ees oleks ainuke seos.»

«Sageli kuuleb, et noored asendasid alkoholi tarvitamise narkootikumide tarbimisega, kuid Soomes ei ole selle kohta mingeid tõendeid,» ütleb Kirsimarja Raitasalo. Kanepi tarvitamine suurenes eelkõige noorte täiskasvanute vanuserühmas. 

Volbriöö on 30. aprillil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles