Tšehhi ja Slovakkia president kinnitasid Kiievis toetust Ukrainale (1)

Copy
Slovakkia president Zuzana Čaputová, Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi ja Tšehhi liider Petr Pavel ühisel pressikonverentsil Kiievis.
Slovakkia president Zuzana Čaputová, Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi ja Tšehhi liider Petr Pavel ühisel pressikonverentsil Kiievis. Foto: Srgey Dolzhenko / EPA / Scanpix

Tšehhi president Petr Pavel ja Slovakkia riigipea Zuzana Čaputová külastasid eile üheskoos Ukrainat.

«Me mõlemad Zuzana Čaputovága teame vabaduse ja õigluse hinda. Raske on oma silmadega näha, et ukrainlased maksavad selle eest kõrgeimat hinda. Vere ja oma kodanike eludega,» kirjutas Pavel Twitteris.

Tšehhi meediaväljaanne Denikn teatas, et presidendid saabusid Kiievisse reede hommikul. Tegemist oli Tšehhi riigipea esimese visiidiga Ukrainasse alates 2013. aastast.

Pavel ja Čaputová kohtusid oma Ukraina kolleegi Volodõmõr Zelenskõi ja peaminister Denõss Šmõhaliga ning külastasid Kiievi ümbruses Vene okupatsioonist vabastatud linnu.

«Meie esimene ühine visiit Ukrainasse koos Peter Paveliga sõpruse, solidaarsuse ja toetuse sõnumiga. Slovakkia, Tšehhi ja Ukraina jagavad ühist ajalugu - ja me jagame ka meie ühist tulevikku,» rõhutas Slovakkia riigipea.

Tšehhi telekanal ČT24 teatas, et Pavel ja Čaputová külastasid Irpenit ja Borodjankat. Tšehhi president käis ka Butšas.

Slovakkia, Tšehhi ja Ukraina president allkirjastasid ka deklaratsiooni, mis kinnitas Bratislava ja Praha valmisolekut toetada Kiievit teel NATO ja Euroopa Liidu liikmeks saamisele.

Deklaratsioonis korratakse nõudmist Venemaale, et see viiks koheselt kõik oma üksused Ukraina territooriumilt minema.

Samuti kinnitatakse Slovakkia ja Tšehhi valmisolekut jätkata tihedat koostööd eesmärgiga veelgi tugevdada Ukraina kaitsevõimet, tugevdada Euroopa Liidu sanktsioone Venemaa vastu ning luua õiguslik alus külmutatud Vene varade kasutamiseks Ukraina taastamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles