NBC: USA president Joe Biden kaalub visiiti Soome

Copy
Valge Maja. Foto on illustratiivne.
Valge Maja. Foto on illustratiivne. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

USA president Joe Biden kaalub visiiti Soome, edastas eile uudistekanal NBC News viitega kolmele Ühendriikide ametnikule.

NBC andmetel on Valges Majas arutatud visiiti juba mitu kuud, kuid lõplikku otsust pole veel langetatud. Ühe USA ametniku sõnul oleks Bideni Soome-visiit mitte kahepoolne kohtumine, vaid mitme Põhjamaa osalusel.

Uudistekanali allikate sõnul võib võimalik visiit aset leida suvel, kui Leedu pealinnas Vilniuses peetakse 11.-12. juulil NATO tippkohtumine.

Ühendriikide riiklik julgeolekukomitee ei soostunud NBCle kommentaari andma.

Biden oleks kuues USA president, kes oma ametiajal Soomet külastab. Ta käis Soomes 2011. aasta märtsis Ühendriikide asepresidendina.

Esimese USA presidendina väisas Soomet Gerald Ford 1975. aasta juulis Euroopa Julgeoleku- ja Koostöökonverentsi raames. Ronald Reagan käis Soomes 1988. aasta mais.

George H.W. Buh külastas presidendina Soomet kaks korda. Esmalt 1990. aasta septembris, kui ta kohtus Helsingis Nõukogude Liidu tolleaegse liidri Mihhail Gorbatšoviga. Teist korda käis ta 1992. aasta juulis. Bush väisas Soomet ka 1983. aastal USA asepresidendina.

Bill Clinton saabus Soome 1997. aasta märtsis ja kohtus siis Helsingis Venemaa tolleaegse presidendi Boriss Jeltsiniga. 2018. aasta juulis käis aga Donald Trump ja kohtus oma Vene ametivenna Vladimir Putiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles