Ungaris põgenikega kohtunud paavst hoiatas ükskõiksuse eest (1)

Copy
Paavst Franciscus pärast vaestega kohtumist Budapestis. 29. aprill 2023.
Paavst Franciscus pärast vaestega kohtumist Budapestis. 29. aprill 2023. Foto: DARKO VOJINOVIC/AP/Scanpix

Paavst Franciscus tänas täna Ungarit Ukraina põgenike vastuvõtmise eest valitsuse migratsioonivastasest poliitikast hoolimata, kuid hoiatas ükskõiksuse eest.

Eile Budapesti kolmepäevasele visiidile saabunud paavst rõhutas esimeses kõnes peaminister Viktor Orbánile ja teistele valitsusametnikele vajadust teiste suhtes avatud olla ning hoiatas endassetõmbumise eest.

Alates 2010. aastast võimul olnud Ungari peaminister on omaks võtnud migratsioonivastase retoorikat, et kaitsta «kristlikku Euroopat», kuid on sellegipoolest võtnud vastu sõja eest põgenenud ukrainlased.

Aktivistid ütlevad aga, et mingit tugisüsteemi neile loodud ei ole ja Orbáni soov Moskvaga suhted säilitada peletab ukrainlased eemale.

Täna oli Budapesti Elizabethi kirikusse paavsti kuulama tulnud umbes 600 põgenikku ja vaest. Kiriku ette oli kogunenud veel tuhatkond inimest.

Franciscus kuulas ukrainlaste lugusid ja tänas seejärel Ungarit, et ta võttis lahkelt vastu nii palju Ukraina põgenikke.

Pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale eelmise aasta veebruaris on sealt Ungarisse põgenenud üle kahe miljoni inimese, aga vaid 35 000 on taotlenud seal Euroopa Liidu ajutise kaitse staatust, mis on märksa vähem kui teistes Ukraina naaberriikides.

Paavst kohtus ka puuetega lastega, kes laulsid ja palvetasid koos temaga.

Roomakatoliku kiriku peal on kavas veel Budapesti kreekakatoliku koguduse külaskäik.

Päev lõpeb kõnega staadionil 11 000 noore eest ja erakohtumisega jesuiitidega.

Homme peab paavst vabaõhumissa.

Katoliiklased moodustavad Ungari 9,7 miljonist elanikust 39 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles