Ukraina esitas Poola saatkonnale protestinoodi kaubanduspiirangute kohta

Copy
Kokkuseotud Poola ja Ukraina lipud.
Kokkuseotud Poola ja Ukraina lipud. Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix

Ukraina teatas täna, et esitas Poolale ja Euroopa Liidule ametliku protesti Varssavi vastuvõetamatute piirangute kohta Ukraina põllumajandustoodete transiidile.

Mitu Ukrainaga piirnevat riiki, teiste hulgas tema suurim liitlane Poola, kehtestasid kohalike põllumeeste survel ajutised kaubandustõkked Ukraina teraviljale ja teistele põllumajandustoodetele.

Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Oleh Nikolenko ütles, et Poola saatkonnale ja EL-i esindusele Ukrainas saadeti noodid, mis puudutasid kategooriliselt vastuvõetamatuid kaubanduspiiranguid Ukraina põllumajandustoodete impordile.

Reedel sõlmisid Poola, Ungari, Rumeenia, Bulgaaria ja Slovakkia kokkuleppe lubada Ukraina põllumajandustoodete transiiti.

Kiiev nõudis ekspordi kohest jätkamist ja ütles, et piirangud rikuvad Ukraina ja EL-i assotsiatsioonilepet ja EL-i ühisturu norme.

«Sellised piirangud, olenemata nende põhjendustest, ei ole kooskõlas Ukraina ja ELi vahelise assotsiatsioonilepingu ning ELi ühtse turu põhimõtete ja normidega,» olla ministeerium öelnud.

«On olemas täielik õiguslik alus Ukraina põllumajandustoodete ekspordi viivitamatuks jätkamiseks Poolasse, Rumeeniasse, Ungarisse, Slovakkiasse ja Bulgaariasse, samuti takistusteta ekspordi jätkamiseks teistesse ELi liikmesriikidesse,» lisati ministeeriumi poolt.

Ukraina hakkas vedama vilja ja teisi põllumajandussaadusi maitsi EL-i riikidesse, kui Venemaa kallaletungi tõttu jäi suletuks Musta mere veetee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles