USA nõuab Pekingilt provokatsioonide lõpetamist Lõuna-Hiina merel

Copy
Hiina president Xi Jinping ja USA toonane asepresident Joe Biden 2013. aastal.
Hiina president Xi Jinping ja USA toonane asepresident Joe Biden 2013. aastal. Foto: Reuters / Scanpix

USA kutsus laupäeval Hiinat peatama igasugune «provokatiivne ja ohtlik käitumine» vaidlusalusel Lõuna-Hiina merel seoses hiljutise vahejuhtumiga, kus hiinlaste rannikuvalve laev ahistas Filipiinide patrullalust ning tekitas peaaegu kokkupõrke olukorra.

Välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller ütles avalduses kaks päeva enne seda, kui president Joe Biden võõrustab oma Filipiinide kolleegi Ferdinand Marcos nooremat Valges Majas, et vahejuhtumist laekunud pildimaterjal tuletab taaskord meelde «ahistamist ja hirmutamist», mida Hiina korraldab sageli Filipiinide aluste vastu vaidlusalusel veeteel.

«Kutsume Pekingit hoiduma oma provokatiivsest ja ohtlikust käitumisest,» ütles Miller, lisades, et igasugune rünnak Filipiinide relvajõudude vastu toob kaasa USA vastuse.

Pühapäeval Spratly saarte lähistel aset leidnud vahejuhtum on viimane pikas reas Hiina ja Filipiinide vahel vaidlusalustes vetes.

Peking näeb sisuliselt kogu Lõuna-Hiina merd enda omana, eirates rahvusvahelist ametlikku seisukohta, et taolisel väitel pole õiguslikku alust.

Uudisteagentuur AFP oli üks mitmest meediaväljaandest, mis oli tunnistajaks vahejuhtumile, kui ajakirjanikud kutsuti kaasa kahe Filipiinide rannikuvalve patrull-laeva kuuepäevasele väljasõidule, mille kestel külastati enam kui kümmet saart ja rahu.

Kui Filipiinide alused lähenesid Teisele Thomase madalikule, mis Hiinas on tuntud nime Ren'ai Jiao nime all ning mis asub Spratly saarestikus, sõitis Hiina rannikuvalve enam kui kaks korda suurem laev ette Filipiinide alusele BRP Malapascua, mille pardal olid ka ajakirjanikud.

AFP ajakirjanikud jälgisid vahejuhtumit pealt teiselt Filipiinide rannikuvalve aluselt, mis paiknes vähem kui kilomeetri kaugusel.

Malapascua komandöri sõnul oli laevade lühim vahe teineteisest umbes 45 meetrit ning vaid ta kiire tegutsemine päästis terasest kerega alused kokkupõrkest.

Hiina välisministeerium teatas reedel, et Filipiinide paadid olid «tunginud sisse» ilma Hiina loata ning nimetas seda «ettekavatsetud ja provokatiivseks teoks».

Ent Manila andis omapoolse vastuse, öeldes, et «rutiinsed patrullid meie endi vetes ei saa olla ei ettekavatsetud ega provokatiivsed» ning et nad jätkavad patrullsõitude korraldamist.

Ohtlik olukord leidis aset vaid päev pärast seda, kui Marcos oli võõrustanud Manilas Hiina välisministrit Qin Gangi, eesmärgiga leevendada pingeid seoses vaidlusaluste vetega.

Marcos ütles varem, et ei lase Hiinal trampida Filipiinide õiguste peal Lõuna-Hiina merele, ning on liikunud lähemale Ühendriikidele, püüdes Washingtoniga tugevdada kaitsealaseid sidemeid.

Selline nihe on muutnud ärevaks Hiina, mis süüdistab Washingtoni katses lüüa kiil Pekingi ja Manila vahele.

Marcose sõnul on tal Bideniga kavas arutada «vajadust muuta sõnakasutuse tooni leebemaks» nii Lõuna-Hiina mere, Taiwani kui Põhja-Korea teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles