Colombia võimud soovitavad lahkuda aktiivse vulkaani lähedusest

Copy
Nevado del Ruize vulkaan Colombia Andides.
Nevado del Ruize vulkaan Colombia Andides. Foto: LUISA GONZALEZ / REUTERS / SCANPIX

Colombia võimud soovitasid laupäeval evakueerida inimestel aktiivseks muutunud ja peatselt pursata ähvardavale kurikuulsale vulkaanile lähematest väikelinnadest ja asulatest.

Katastroofiohu haldamise büroo teatel hakati evakueerima kogukondi, mis paiknevad Colombia Andides asuva Nevado del Ruize vulkaani kolmest kraatrist peamisele lähemal kui 15 kilomeetrit.

Seismiline tegevus on suurenenud vulkaanis, mille purskamine 1985. aastal nõudis 25 000 inimelu.

Tegu oli purskega, mis on Colombia ajaloos teadaolevalt rängimate tagajärgedega looduskatastroof ning üks ohvriterohkemaid vulkaanipurskeid kogu 20. sajandi jooksul.

Kaevanduste ministeeriumi teatel on hiljuti registreeritud «seismilise tegevuse märkimisväärset suurenemist».

Colombia geoloogiateenistus SGC hoiatas «tõenäolise purske eest lähipäevil või -nädalail».

Colombia lääneosas paiknev 5300-meetri kõrgune koloss on üks paljudest vulkaanidest niinimetatud Tulerõnga ahelas, mis palistab Vaikse ookeani basseini ning mida iseloomustavad aktiivsed vulkaanid ja sagedased maavärinad.

Nevado del Ruiz hakkas purskama 1985. aasta 13. novembril ning sellest eraldus sedavõrd palju kuumust, mis sulatas mäenõlvadel olnud lumikatte. See omakorda vallandas üha kasvava tohutu mudalaviini, mis neelas enda alla Armero linna, tappes selle 50 000 elanikust poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles