USA ja Saksamaa ei taha konkreetseid otsuseid Ukraina NATO suunal (3)

BNS
Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ühisel pressikonverentsil Kiievis 20. aprillil 2023
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ühisel pressikonverentsil Kiievis 20. aprillil 2023 Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

NATO liikmed, nagu USA ja Saksamaa, on andnud mitteametlikult mõista, et nad ei soovi endale võtta mingeid kohustusi Ukraina alliansi liikmeks vastuvõtmise kohta, mis läheksid oluliselt kaugemale 2008. aasta deklaratsioonist – see dokument ei sisaldanud konkreetseid otsuseid ühinemise osas, edastas teisipäeval portaal UNIAN viitega uudisteagentuurile dpa.

President Volodõmõr Zelenskõi on kutsunud NATOt üles tegema juulis tippkohtumisel Ukrainale tee alliansiga liitumiseks vabaks. Sellele üleskutsele on avaldanud toetust Kesk- ja Ida-Euroopa riigid, eelkõige NATO tippkohtumist võõrustav Leedu.

Alliansi allikate sõnul on läbirääkimistel Ukraina NATOga ühinemise väljavaadete üle tegelik edasiminek võimalik aga vaid siis, kui Ukraina vägedel õnnestub sõda Venemaa vastu võita.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles