ÜLEVAADE ⟩ Vaidlus rände üle kipub saama Soome võimukõneluste valupunktiks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kuu aega tagasi Soome parlamendivalimised võitnud Koonderakonna juht Petteri Orpo alustas eile nelja partei koalitsioonikõneluste juhtimist ning loodab, et uus valitsus saab paika juunis. 
Kuu aega tagasi Soome parlamendivalimised võitnud Koonderakonna juht Petteri Orpo alustas eile nelja partei koalitsioonikõneluste juhtimist ning loodab, et uus valitsus saab paika juunis. Foto: Matti Matikainen/xinhua/zuma Press/scanpix

Koalitsioonikõnelusi alustanud Soome paremparteid eeldavad kärbete ja rände üle tuliseid vaidlusi, kuid valimised võitnud Koonderakonna liidri Petteri Orpo kinnitusel on olemas tahe suurtele probleemidele lahendusi leida.

Eile hommikul ajakirjanike ette astudes lubas Orpo, et nüüd kääritakse koos koalitsioonikõnelustele kutsutud Põlissoomlaste, Rootsi Rahvapartei (RKP) ja Kristlike Demokraatidega käised üles ja astutakse vastu Soome ees seisvatele katsumustele.

«Olen lootusrikas. Olen rääkinud teiste esimeestega ning meil on ühine tahe ja sarnane pilt sellest, kuhu Soome liigub. Millised katsumused on majanduses ja võla küsimuses. Millised on inimeste igapäevased katsumused ja kuidas meid ümbritsev maailm, sõda Ukrainas ja kliimamuutused meid proovile panevad. Nüüd hakkame neid üheskoos lahendama,» vahendas Yle Orpo sõnu. «Olen motiveeritud ja põnevil ning tean, et ka ülejäänud seltskond siin on seda. Tuleme siit välja hea programmi ja enamusvalitsusega.»

Küll aga tunnistas Koonderakonna juht, et ühise laua taha istuvad seekord erakonnad, kes pole harjunud koostööd tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles