Kreeka ülemkohus ei luba uusnatsidega seotud parteid üldvalimistele

Copy
Sel 2020. aasta 7. oktoobril Kreeka pealinnas Ateenas tehtud fotol võib näha meeleavaldajat, kelle plakatil on kiri "Natsid vanglasse!". Samal päeval kuulutas kohus uusnatside partei Kuldne Koidik kuritegelikuks ning paljud selle juhtliikmed mõisteti süüdi ja saadeti pikaks ajaks vanglatrellide taha. Tegemist oli Kreeka poliitilise lähiajaloo ühe tähtsama kohtuprotsessiga.
Sel 2020. aasta 7. oktoobril Kreeka pealinnas Ateenas tehtud fotol võib näha meeleavaldajat, kelle plakatil on kiri "Natsid vanglasse!". Samal päeval kuulutas kohus uusnatside partei Kuldne Koidik kuritegelikuks ning paljud selle juhtliikmed mõisteti süüdi ja saadeti pikaks ajaks vanglatrellide taha. Tegemist oli Kreeka poliitilise lähiajaloo ühe tähtsama kohtuprotsessiga. Foto: SAKIS MITROLIDIS / AFP / SCANPIX

Kreeka ülemkohus langetas teisipäeval otsuse, mille kohaselt ei lubata mais peetavatel parlamendivalimistel osaleda uusnatside rühmitusega Kuldne Koidik seotud erakonnal, ütles kohtuallikas.

Tänaseks laiali saadetud Kuldse Koidiku ühe endise liidri, kuritegeliku ühenduse juhtimise eest süüdi mõistetud ja 13 aastaks vangi saadetud Ilias Kasidiarise asutatud paremäärmuslik erakond Rahvuspartei – Kreeklased (Ethnikó Kómma – Éllines) ei saa osaleda valimistel, seisis kohtu otsuses.

Kohtuallika sõnul hääletas kohtukolleegium üheksa poolt- ja ühe vastuhäälega, et erakonnal ei ole võimalik oma kandidaate esitada 21. mail peetavatele üldvalimistele.

Kuldse Koidiku endine kõneisik ja ka parlamendis istunud Kasidiaris asutas väikese marurahvuslaste partei Rahvuspartei – Kreeklased 2020. aastal, vaid mõni kuu enne vanglasse saatmist.

Lisaks määras kohus 2020. aasta oktoobris pikad karistused veel mitmele teiselegi Kuldse Koidiku juhtfiguurile ning leidis, et uusnatside partei on olemuselt kuritegelik ühendus.

Kohtuallikas lisas, et kohtunike sõnul on Rahvuspartei – Kreeklased Kuldse Koidiku jätk.

Kreeka valitsuse kõneisik Akis Skertsos tervitas «ajaloolist otsust», mis takistab «demokraatia vaenlastel» parlamenti pääsemist.

«Meie ühine kohustus on kaitsta demokraatiat,» ütles ta.

Kasidiarise advokaat Vaso Pantazi mõistis kohtuotsuse hukka, öeldes, et «poolelt miljonilt kreeklaselt» võeti ära õigus hääletada nende eelistatud partei poolt.

Ühe erakonna keelamine valimistel osalemast on usutavasti esmakordne nähe Kreekas pärast demokraatia taastamist 1974. aastal, kui lõppes seitse aastat kestnud sõjaväeline diktatuur.

Kohus arutas veel ühe parempoolse väikepartei saatuse üle valimistega seoses ning leidis, et erakond EAN võib valimistest osa võtta.

Kasidiaris oli üks pea 60 Kuldse Koidiku liikmest, kes mõisteti süüdi 2020. aastal toime pandud fašismivastase räppmuusiku Pavlos Fyssase mõrva ja teiste kuritegude eest, mille hulgas oli ka mõrv, kallaletung ja kuritegeliku ühenduse juhtimine.

Kolmanda Reichi austajast Kasidiarisel on vasakule käele tätoveeritud svastika. Aastal 2012 läks Kasidiaris teledebati ajal kallale kahele vasakpoolsele parlamendiliikmele. Neist ühte, naiskommunisti Liana Kanellit lõi ta kolm korda näkku. Enne seda jõudis ta SYRIZA saadikule Rena Douroule klaasitäie vett näkku visata.

Vanglaseinad ei ole teda aga peatanud oma ideid jutlustamast. Nii on tal oma YouTube'i kanal, mida jälgib enam kui 120 000 kasutajat.

Praeguseks 42-aastane Kasidiaris rääkis hiljuti oma ambitsioonist kandideerida Ateena kesklinna piirkonnas.

Kuldse Koidiku populaarsuse tipp oli Kreeka finantskriisi ajal, mis pani tõsiselt muretsema Euroopa partnereid. Nii näiteks toetas arvamusküsitluste kohaselt ühendust 2013. aastal 10 protsenti kreeklastest, olles sellega populaarsuselt kolmas erakond.

Viimastel parlamendivalimistel 2019. aastal ei võidetud aga ühtegi mandaati.

Telekanali Open TV tellitud ja reedel avaldatud arvamusküsitluse kohaselt toetanuks Rahvuspartei – Kreeklasi neli protsenti valijaid, mis Kreeka valimisseaduse kohaselt ületab parlamenti pääsemiseks nõutava kolmeprotsendise valimiskünnise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles