Raport: Hiina kehtestab inimestele üha rohkem lahkumiskeelde

BNS
Copy
Peking.
Peking. Foto: AP Photo/Andy Wong/Scanpix

Hiina on hakanud üha enam takistama inimesi, kes üritavad riigist lahkuda, ütles teisipäeval inimõigusorganisatsioon.

Alates 2018. aastast on Peking võtnud vastu või muutnud seadusi, mis laiendavad selle volitusi kehtestada nõndanimetatud lahkumiskeelde. Kokku on sarnaseid seadusi 15, ütles Madridis baseeruv organisatsioon Safeguard Defenders.

«Alates Xi (Jinpingi) võimuletulekust 2012. aastal on Hiina laiendanud õiguslikku maastikku lahkumiskeeldudele ja üha enam neid kasutanud, vahel ilma seadusliku põhjenduseta,» ütles grupp raportis.

Vahemikus 2016 kuni 2020 kasvas Hiina ülemkohtu andmebaasis kaheksa korda juhtumite arv, kus mainiti lahkumiskeelde, lisati raportis.

«Lahkumiskeeldudest on saanud üks mitmest tööriistast, mida Hiina Kommunistlik Partei kasutab ulatuslike püüdluste raames karmistada kontrolli inimeste elu kõikide aspektide üle,» lisati.

«Paljud ei ole teadlikud oma lahkumiskeelust, kuni nad on piiril ja üritavad riigist lahkuda.»

Kohalikud seadused, mis keelde puudutavad, on tihti ebamäärased ja keerulised ning nende edasikaebamine on tihti võimatu, lisati.

Lahkumiskeelud kehtivad igal ajahetkel tõenäoliselt kümnete tuhandete hiinlaste suhtes, kuid täpseid andmeid ei teata, seisis raportis.

Samuti on raporti järgi viimastel aastatel takistatud Hiinast lahkumist kümnetel välismaalastel. Teiste seas on takistatud advokaate, ajakirjanikke ja ärimehi.

Aastatel 1995 kuni 2019 sai Hiinas lahkumiskeelu 128 välismaalast, nende seas 29 ameeriklast ja 44 kanadalast.

Välisfirmade ühendused on hoiatanud, et Hiina vastuluure seaduse muudatused, mis eelmisel nädalal välja kuulutati, võivad suurendada õigustamatute lahkumiskeeldude väljastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles