SÕJAUURINGUTE INSTITUUT Kremli käsiraamat juhendab Ukraina edust tekkivat «šokki» leevendama (7)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / Scanpix

Vene riigimeedia juhiste järgi on Ukraina vastupealetungi edu ning Venemaa kaotused mõistetavad, sest väidetavalt koondab Lääs rindele tohutul hulgal sõjalist abi. 

Kreml seab informatsioonilisi tingimusi Venemaa kaitsestrateegiaks ja Ukraina edusammudest tingitud šokkide leevendamiseks, selgitas USA mõttekoda sõjauuringute insituut (ISW). 

Venemaa sõltumatu meediaväljaanne Meduza teatas eile, et nende valduses olev käsiraamat juhendab Venemaa riigimeediat Ukraina vastupealetungi ootusi mitte alandama ega väitma, et Ukraina pole pealetungiks valmis. 

Käsiraamatus rõhutatakse väidetavalt hoopis, et Venemaa meedia peaks keskenduma Lääne julgeolekuabile. Meduza allikate teatel on juhtnööride eesmärgiks laialdaste kaotuste õigustus, sest «kogu Lääs koondas rindele tohutuid jõupingutusi». 

«Kui rünnak ebaõnnestub, saab öelda: [Venemaa] armee tõrjus oskuslikult ülekaaluka rünnaku. Selle võidu hind suureneb oluliselt. Kui Ukraina saavutab Ameerika Ühendriikide ja Euroopa relvade abil mõningast edu ja hõivab territooriume, on ka nende [Venemaa] kaotus mõistetav: kogu Lääs on koondanud rindele tohutuid jõupingutusi, kuid nende [Lääne] edu – võrreldes nende jõupingutustega – on väga tagasihoidlik.»

Väidetavalt viitab dokument Kremli valmistumisele leevendada Vene inforuumis tekkivat võimalikku demoraliseerumist. 

Samas koolitusjuhendis soovitab Kreml propagandistidel hoiduda okupeeritud Ukraina alade «ülesehituseks» kuluvate summade avaldamist.

Tõenäoliselt vajavad Vene vägede enda hävitatud ja ajutiselt okupeeritud Ukraina alad ülesehituseks üle 11 miljoni euro (ühe triljoni rubla). 2023. aasta esimeses kvartalis oli Venemaa Föderatsiooni eelarvepuudujääk juba 27 miljonit eurot (2,4 triljonit rubla).

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles