Valgevene aktivist Raman Pratasevitš mõisteti kaheksaks aastaks vangi

Copy
Raman Pratasevitš Minskis 17. november 2019.
Raman Pratasevitš Minskis 17. november 2019. Foto: Euroradio via AP/Scanpix

Valgevene aktivist Raman Pratasevitš, kes peeti 2021. aastal kinni nii, et tema Ryanairi lend Vilniusesse sunniti Minskis maanduma, mõisteti kolmapäeval kaheksaks aastaks vangi, teatas riigimeedia.

«Minski ringkonnakohus mõistis Raman Pratasevitši kaheksaks aastaks vanglakolooniasse,» ütles Valgevene riiklik uudisteagentuur Belta.

Süüdistajad nõudsid Valgevene opositsiooni Telegrami konto endisele toimetajale 10-aastast vanglakaristust.

Valgevene hävitaja sundis 2021. aastal lennuki, millega Pratasevitš Kreekast Leetu lendas, Minskis maanduma ja mees peeti kinni.

Teda süüdistatakse 2020. aastal president Aleksander Lukašenko vastaste massimeeleavalduste koordineerimises.

Kaks teist tähtsamat Telegrami Nexta kanali tegijat Stepan Putilo ja Jan Rudnik on juba varem vastavalt 20 ja 19 aastaks vangi mõistetud.

Pratasevitšit süüdistatakse hulgas kuritegudes, nende seas massimeeleavaldustele õhutamine, terrorirünnkute korraldamine, presidendi solvamine ja Valgevene kohta valeinfo levitamine.

Pärast rahvusvahelist üldsust šokeerinud vahistamist on Pratasevitš ilmselt võimude survel esinenud riigitelevisioonis vabandavate avaldustega.

Pratasevitši kohtuprotsess algas veebruaris ning ta tunnistas end täielikult süüdi. Alates 2021. aasta juunist on ta viibinud koduarestis.

Populaarne YouTube'i ja Telegrami kanal Nexta etendas aktiivset rolli 2020. aasta meeleavaldustes, mis puhkesid pärast Lukašenko võitu Lääne sõnul võltsitud valimistel.

Kanal keelati ja kuulutati «terroriorganisatsiooniks».

Valgevene sõltumatu inimõigusühenduse Viasna teatel on riigis 1500 poliitvangi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles