USA merevägi: Iraan hõivas teise naftatankeri nädala jooksul

Copy
Hormuzi väinas hõivatud tanker Niovi.
Hormuzi väinas hõivatud tanker Niovi. Foto: USA 5. laevastik / Reuters / Scanpix

Iraani sõjavägi hõivas täna Hormuzi väinas Panama lipu all seilava tankeri, teatas USA sõjavägi; tegemist on teise sellise vahejuhtumiga vähem kui nädala jooksul.

Kreeka tanker Niovi seilas Dubaist Fujairah' poole, mis asub samuti Araabia Ühendemiraatides, kui selle peatas Iraani revolutsioonikaardi merevägi (IRGCN).

«Tosin IRGCNi kiirründealust piirasid aluse keset väina ümber,» teatas Bahreinis baseeruv USA viies laevastik.

«IRGCN sundis naftatankerit kurssi muutma ja suunduma Iraani territoriaalvetesse Bandar Abbasi rannikule,» seisis avalduses.

Vahejuhtumid Pärsia lahes, mida mööda liigub kolmandik meritsi transporditavast naftast, on sagenenud alates 2018. aastast, kui USA toonane president Donald Trump lahkus Iraani tuumaleppest ja taaskehtestas islamivabariigile rängad sanktsioonid.

Kolmapäevane kaaperdamine on teine alates sellest, kui USA hõivas Kreeka ettevõtte hallatava tankeri, mis kandis Iraani naftat, teatas merejulgeolekufirma Ambrey.

Kuus päeva tagasi hõivas Iraani merevägi Omaani lahes Marshalli Saarte lipu all seilanud tankeri Advantage Sweet, mis toimetati samuti Bandar Abbasi lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles