KOHALIK VAADE ⟩ Lätit šokeeris jõhker mõrvajuhtum

Sabīne Bērziņa
, ajakirjanik, Riia
Copy
«Naiste elu on tähtis» kuulutab kiri meeleavaldaja kõrvas. Pikett toimus Jēkabpilsis tapetud naise mälestuseks. 
«Naiste elu on tähtis» kuulutab kiri meeleavaldaja kõrvas. Pikett toimus Jēkabpilsis tapetud naise mälestuseks. Foto: Ieva Leiniša/LETA/Scanpix

Üle aasta väldanud jälitamine ja ähvardamine lõppes Lätis sellega, et Leons Rusiņš võttis noa ja pussitas 16. märtsil oma eksabikaasa nende ühise lapse silme all surnuks. Naine oli üritanud end päästa ja pöördunud mitu korda mehe jõhkrutsemise eest kaitset otsides korrakaitsjate poole, kuid mitte keegi ei olnud aidanud.

Nüüd küsivad paljud lätlased, kuidas saavad sellised asjad juhtuda. Seimilt nõutakse Istanbuli konventsiooni (Euroopa Nõukogu naistevastase vägivalla ja perevägivalla ennetamise ja tõkestamise konventsioon – toim) vastuvõtmist, et pakkuda soolise vägivalla ohvritele paremat kaitset, kuid Läti parlament keeldub tegutsemast.

See surmaga lõppenud vägivallaakt ei olnud Rusiņši esimene füüsiline rünnak. Pärast jõhkra mõrva ilmsikstulekut kirjeldas Läti meedia ohvri (nime ei avalikustata perekonna kaitsmiseks) viimastel elukuudel toimunut. Näiteks kirjutati naise tuttavate ütlustele tuginedes, kuidas Rusiņš tungis 2022. aasta veebruaris oma eksnaisele poe juures olevas parklas noaga kallale, jättes ohvri kätele ja näole armid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles