Brasiilia politsei otsis läbi ekspresident Bolsonaro kodu

Copy
Föderaalpolitseinikud valvamas Brasiilia ekspresidendi Jair Bolsonaro kodu juures läbiotsimise ajal.
Föderaalpolitseinikud valvamas Brasiilia ekspresidendi Jair Bolsonaro kodu juures läbiotsimise ajal. Foto: ADRIANO MACHADO / REUTERS / SCANPIX

Brasiilia politsei otsis täna läbi ekspresident Jair Bolsonaro kodu osana uurimisest, mis puudutab Covid-19 vaktsineerimistõendite võltsimist, vahendas kohalik meedia.

Parempopulistist ekspresident oli oma ametiajal aastatel 2019-2022 silmitsi laialdase kriitikaga seoses tema lähenemisega pandeemiale. Ta väitis korduvalt, et ei ole koroona vastu vaktsineeritud.

Föderaalpolitsei kinnitas, et uurib «võltsitud Covid-19 vaktsineerimisandmete sisestamist» tervishoiuministeeriumi andmebaasi, kuid ei maininud Bolsonarot nimepidi.

«Valeandmed, mis sisestati vahemikus november 2021 kuni detsember 2022, viisid kõnealuste isikute tegeliku Covid-19 vaktsineerimisstaatuse muutumiseni,» teatas politsei.

«Selle tulemusel said need isikud kasutada vaktsineerimistõendeid, et hoiduda tervishoiupiirangutest, mille olid kehtestanud Brasiilia ja USA võimud.»

Bolsonaro lahkus detsembris valimiskaotuse järel Brasiiliast ja suundus Ühendriikidesse.

USA nõuab, et rahvusvahelised lennureisijad esitaksid tõendi oma vaktsieerituse kohta koroonaviiruse suhtes. Valge Maja teatas esmaspäeval, et see nõue lõppeb 11. maist.

Bolsonaro, kes tõrjus pandeemia osas ekspertide nõu ja naljatles, et vaktsiin võib inimese «alligaatoriks muuta», elas Florida osariigis Orlandos kuni naasmiseni Brasiiliasse 30. märtsil.

Politsei teatel korraldati operatsiooni käigus 16 läbiotsimist ja viidi täide kuus vahistamismäärust.

Meedia teatel vahistati Bolsonaro kõrge nõunik, armeeohvitser Mauro Cid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles