Prantsusmaale saadetakse Saksa väeüksused

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdurid Afganistanis.
Saksa sõdurid Afganistanis. Foto: AP / Scanpix

Prantsusmaa on andnud nõusoleku, mille kohaselt saabub esmakordselt pärast Teist maailmasõda Prantsusmaa territooriumile Saksa relvajõudude üksus.


The Guardiani teatel paigutatakse väeosad tõenäoliselt riigi idapoolsetesse piirkondadesse Alsace´i või Lorraine´i, mis on varem vastavalt Elsassi ja Lotringina kuulunud ka Saksamaa koosseisu.

«Väljavaade näha Saksa vägesid taas Prantsusmaal [...] paneb mu vanaisa turtsuma. Milline erakordne sümbol Saksa-Prantsuse leppimise kohta,» ütles Prantsuse ajalehe Libération lugeja.

Kokkuleppe kohaselt hakkab Prantsusmaa idaosas paiknema sakslastest koosnev pataljon, mis on varem Prantsuse-Saksa ühisbrigaadi koosseisus teeninud Bosnias, Kosovos ja Afganistanis.

Praegu paikneb kakskümmend aastat tagasi sõjaväelise koostöö ja leppimise eesmärgil moodustatud ühisbrigaad Saksamaa edelaosas ning selle koosseisu kuulub 2300 Prantsuse ja 2800 Saksa sõdurit.

Prantsusmaa oli aga eelarvekärbete tõttu sunnitud Saksa linnades Donaueschingenis, Müllheimis ja Immendingenis teeninud sõdurid tagasi kodumaale tooma.

«Tegemist on esimese korraga pärast Teist maailmasõda, kui Saksa üksus hakkab paiknema Prantsusmaa pinnal,» ütles Prantsuse kaitseministeeriumi esindaja kindral Christian Baptiste, kelle kinnitusel arutelud konkreetse baasi asukoha üle jätkuvad.

Ajakiri Der Spiegel teatas jaanuaris, et pooltuhat Saksa sõdurit hakkab teenima piirilinnas Colmaris, kuid spekuleeritud on ka Illkirch-Graffenstadeni üle, kuhu soovib pataljoni paigutada Saksamaa. Prantsusmaa näeb pataljoni asukohana pigem Metzi või Bitche´i linnu Lorraine´i piirkonnas.

Kokkuleppe üksikasjad võivad selguda juba nädalavahetusel, kui Müncheni rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil kohtuvas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy.

Prantsuse ajalehe Dernières Nouvelles d'Alsace´i toimetus otsustas kaherahvuselisest brigaadist kirjutatud loo pealkirjaks panna «Kuuskümmend neli aastat pärast Teist maailmasõda võidakse Saksa sõdurid taas kord Alsace´i paigutada».

Kohalike võimuesindajate teatel võeti uudis vastu rahuliku nõusolekuga ja seda ei tõlgendanud seda provokatsioonina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles