Nigeera poliitik saab karistuse elundisiirdamise vandenõu eest

BNS
Copy
Kohtusse minnakse selgust saama. Pildil on kohtuhaamer.
Kohtusse minnakse selgust saama. Pildil on kohtuhaamer. Foto: Kristjan Teedema

Nigeeria senati endist aseesimeest ähvardab Ühendkuningriigis kuni eluaegne vanglakaristus selle eest, et kavatses oma haige tütre jaoks võtta ära ja lasta siirdada teise mehe neeru.

60-aastane Ike Ekweremadu jäi märtsis Londoni Old Bailey kriminaalkohtus süüdi noore tänavakaupmehe Suurbritanniasse toomises, et võtta temalt neer.

Süüdi on mõistetud ka Ekweremadu 56-aastane naine Beatrice ning 50-aastane arst Obinna Obeta, kes oli vandenõu vahetalitaja. Ka nende karistus selgub reedel.

Ekweremadu 25-aastane tütar Sonia valas pisaraid, kui ta pärast vandekohtunike ligi 14 tundi kestnud arutelu samast süüdistusest vabastati.

Suurbritannias on neeru annetamine seaduslik, kuid mitte rahalise või materiaalse tasu eest.

Tegemist on esimese korraga, kui süüdistus elundisiirdamise vandenõus toodi kohtu ette ÜK 2015. aasta kaasaegse orjuse vastase seaduse alusel.

Maksimumkaristuseks on sel puhul eluaegne vangistus.

Inspektor Esther Richardson pealinna politsei kaasaegse orjuse ja ekspluateerimise vastasest üksusest nimetas seda «märgiliseks süüdimõistvaks otsuseks» ja tänas ohvrit tema «vapruse» eest.

Nädalaid kestnud kohtuprotsessi käigus tunnistas Lagosest pärit 21-aastane ohver, kelle nime ei saa õiguslikel põhjustel avalikustada, et Ekweremadus tõi ta Suurbritanniasse, et võtta ära tema neer.

Väidetavalt oli neer mõeldud 7000 naela eest Soniale.

Mehe sõnul värbas teda poliitiku teenistuses olnud arst ning tal oli arusaam, et ta saabub ÜK-sse tööle.

Ta mõistis kohtu kinnitusel reisi tegelikku eesmärki alles siis, kui viidi eelmisel aastal haiglasse.

Mees põgenes ja magas kolm päeva tänavail pärast seda, kui arstid olid talle öelnud, et ta ei sobi esialgsete analüüside järgi doonoriks.

Mullu mais pöördus ta politseijaoskonda, öeldes, et «otsib kedagi, kes mu elu päästaks», teatas kohus.

Ekweremadu on esindanud Nigeeria senatis Lääne-Enugu ringkonda riigi kaguosas alates 2003. aastast.

Nigeeria parlamendi juhid pöördusid sel nädalal Londoni kohtu poole armuandmispalvega, väites, et Ekweremadul pole varasemaid kuritegusid ning ta on andnud väärtusliku panuse Lääne-Aafrika poliitikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles