AK ⟩ Relvaabist Ukraina vastupealetungi eel

Copy
Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov ja peaminister Denõss Šmõhal rõõmustavad Poola annetatud Leopard 2 tankide üle. Tankid anti üle 24. veebruaril, mil täitus aasta Venema agressioonist.
Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov ja peaminister Denõss Šmõhal rõõmustavad Poola annetatud Leopard 2 tankide üle. Tankid anti üle 24. veebruaril, mil täitus aasta Venema agressioonist. Foto: UKRAINA VALITSUS/REUTERS / SCANPIX

Kevade edenedes ootame Ukraina vastupealetungi algust, mis peaks tooma sõjas lõpliku pöörde. Saksamaal, Poolas ja mujal väljaõppel olnud Ukraina väed naasevad uue tehnikaga kodumaale. Samal ajal jätkub verine kurnamissõda Donbassis.

Kas läbimurdeks vajalik löögirusikas – moodsad tugeva soomuskaitsega tankid Leopard 2 ja Challenger 2 – on kohal? Ukraina lootis jaanuaris saada 100–150 Leopard 2 ning kolme kuuga suudeti lahingukorda seada ligi 90 seda tanki ehk umbes neli protsenti NATO riikide Leopardidest. See näitab NATO riikide vähest suutlikkust, vägedes olevaid väheseid tanke ei saa loovutada ja pikaajalisel hoiul olnud tehnika vajab remonti või uuendamist.

Peale Saksamaa 18 ja Poola 14 suutsid kolm kuni kümme Leopardi loovutada Hispaania, Rootsi, Norra, Kanada, Portugal ja Soome. Rheinmetalli firma andis 30 tanki ja ehk aasta lõpuks saadab veel 20 juurde. Kokku saab esialgu relvastada umbes kolm Ukraina tankipataljoni. Neist uuemaid mudeleid Leopard 2A6 või A5 sai Ukraina 31, ülejäänud on nõrgema soomuskaitsega A4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles